Tyskland dominerade, USA gjorde målet

Dam

Abby Wambachs nickmål i den 34:e minuten avgjorde matchen mellan världs- och europamästarna Tyskland och OS-guldmedaljören USA.

Men segern sade inget om matchbilden. Det var hemmalaget som totalt dominerade.

Redan förra veckan slutsåldes de 28 367 biljetterna till matchen mellan Tyskland och USA i Augsburg. Enligt tyska fotbollsförbundet DFB hade man kunnat sälja några tusen biljetter till. Stämningen på arenan var mycket bra hela matchen igenom och gav en försmak vad vi har att vänta oss under VM-festen i Tyskland 2011.

Jämfört med EM-finalen fanns bara en ändring i Silvia Neids laguppställning - Fatmire "Lira" Bajramaj spelade från start istället för skadade Melanie Behringer. De första tio minuterna präglades av ömsesidig respekt och en hel del felpassningar på bägge sidor. Sedan tog Tyskland över och pressade USA rejält tillbaka. Gång på gång var det just Lira Bajramaj som skapade farligheter på sin vänsterkant.

Fem, sex målchanser hade tyskorna genom Bajramaj, Kim Kulig och Birgit Prinz - sedan föll det ödesdigra målet. Ett inlägg från vänsterkanten skarvade mittbacken Saskia Bartusiak ohotad upp i luften i straffområdet, Nadine Angerer rusade ut. Abby Wambach hann före och nickade lätt bollen in i det tomma tyska målet. Det var USA:s enda chans under i stort sett hela matchen, men det räckte. Anledningen var att Tysklands annars så fruktade målmaskin inte kom igång. Inka Grings var inte alls så farlig som under EM eller i Bundesliga och USA:s målvakt Hope Solo visade sin klass med ett antal fina räddningar.

Den andra halvleken började tyskorna precis som de hade avslutat den första. Man pressade Pia Sundhages lag rejält tillbaka, det som saknades var den avgörande passningen och målen. När Silvia Neid i den 66:e matchminuten gjorde ett dubbelbyte (Anja Mittag för Inka Grings, Celia Okoyino da Mbabi för Lira Bajramaj) avmattades den tyska offensiven något. Amerikanskorna började spela på tid och stod till slut som lyckliga vinnare med 1-0.
Publiken visslade när Lira Bajramaj byttes ut. Turbine Potsdams mittfältare hade varit bäst på plan och lovar mycket inför framtiden. Man kan också fråga sig varför Linda Bresonik får spela back, hon är en mycket bra sådan, men hennes kreativitet behövs nog i offensiven.

Lira Bajramaj efter matchen: - Vi gjorde en mycket bra match, det var bara målet som saknades. Det var härligt att spela inför en sådan storpublik här i Augsburg, vi var klart bättre än USA, men var inte tillräckligt vassa inför målet.

Förbundskapten Silvia Neid: - Vi spelade en taktisk mycket bra match, jag kommer inte att skälla på någon av mina spelare. Det som saknades var precisionen i avsluten, med spelet är jag nöjd. Nadine får inte rusa ut vid målet, men det behöver jag inte påpeka för henne, hon vet det själv.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-10-29 kl 22:45