Ultimata succén för Hammarby, 4-1 mot Umeå IK

Dam

Allting stämde i hemmalaget Hammarby när man idag besegrade svenska mästarna Umeå IK med otroliga 4-1.

Men i början verkade allting som väntat gå Umeå IKs väg. Efter sju minuter ledde den första hörnan till 1-0. Johanna Rasmussen skruvade in hörnan bakom Hammarbys backlinje inklusive målvakten Minna Meriluoto som fyllde år idag.

En på sistone välprövad variant ledde till kvittering bara tre minuter senare. Hörna från vänster för Hammarby och ett långt inlägg mot bortre stolpen av Nazanin Vaseghpanah. Det möttes av Annica Svensson som nickade in 1-1. Precis samma mål som sorts mål som Annica gjorde förra helgen mot Kopparbergs/Göteborg, men det verkade obekant för Umeå-spelarna.

UIK hade två chanser efter kvitteringen, först ett bortdömt nickmål av Karolina Westberg och sedan ett skott av Johanna Rasmussen som gick strax utanför. Men när Hammarby tog ledningen på frispark av Nazanin Vaseghpanah var vändningen ett faktum, men det förstod man först efter domaren Pernilla Larssons slutsignal.

Sex minuter efter ledningsmålet ökade Hammarby till 3-1 - åter var "Naza" inblandad, hennes passning nådde Johanna Andersson som inte gav Carola Söberg i Umeå-målet någon chans.

Umeå IK förmådde inte höja sig i den andra halvleken. Målen och ledningen hade gett Hammarby energi som aldrig tycktes sina. Försvarsspelet fungerade bra och mästarlaget har man inte på länge sett så tafatt och tamt som i dagens tillställning på Kanalplan. Flera gånger var Hammarby närmare 4-1 än Umeå reduceringen och på tilläggstid blev det repris på det senaste målet, en passning av Nazanin Vaseghpanah och Johanna Anderssons skott rullade sakta in under Carola Söberg.
Hammarby vann med 4-1 mot svenska mästarna och det var länge sedan man sett sådana jubelscener på Södermalm. Synd att bara 257 inte missade det unika tillfället.
Många gånger har Hammarby spelat lika bra som idag, dock inte lyckats. Nu var marginalerna på Hammarbys sida.

UIK-tränaren Mika Sankala var förstås mycket besviken:
- Vi är inte alls med i första halvleken och det är där matchen avgörs. Vi lyckas inte höja oss tillräckligt under andra halvlek. Jag ser dock fortfarande en möjlighet, nu gäller det att vi höjer oss. Vi har haft en tunn trupp i år, sedan är det klart att det kan vara så att situationen i klubben påverkar på något sätt. Man försöker skärma av sig, men vi är också bara människor.

Hammarbys tränare Annelie Norén:
- För det första har Hammarby inte tagit poäng mot Umeå IK på hela 2000-talet. Jag var nervös ända fram till den 88:e minuten. Det är klart att vi får självförtroende av det här. Vi har haft det motigt och nu känns det att vi verkligen är på gång som lag.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-10-04 kl 20:18