Umeå brände gyllene lägen: "Blev felträff"

Dam

Nya unga Umeå gjorde det mesta rätt men brände gyllene lägen när laget spelade 0—0 hemma mot franska Montpellier i kvartsfinalen av Women's champions league.

Lovande Sofia Jakobsson hade ett kanonläge ensam med fransyskornas målvakt i den 87 minuten.

- Jag kände att jag skulle sätta den, men det blev tyvärr en felträff, säger hon.

Matchens näst bästa målchans brände talangen Emma Åberg Zingmark i den 72:a minuten, drygt tio minuter sedan hon bytts in i andra halvlek.

Åtminstone ett mål på hemmaplan och seger hade varit guld värt för Umeålaget inför returmötet i Montpellier den 17 mars.

De tekniskt skickliga fransyskorna blir inte lätta att besegra inför en väntad storpublik på cirka 10 000 åskådare. Spelarna i Montpellier lär dessutom trivas betydligt bättre på sin hemmaarena än på onsdagens kylslagna Gammliavall i Umeå.

Förutom med de missade målchanserna var Umeås nye tränare Joakim Blomqvist nöjd med hur hans lag genomförde matchplanen.

- Det såg bra ut med tanke på hur kort tid vi har kunnat förbereda oss inför säsongen. Vi vet att vi har en bit kvar innan vi får spelet på den sista tredjedelen av planen att fungera som vi vill, säger han.

Exakt det upplevde förmodligen många som såg matchen mot Montpellier. Umeå hade svårt att fånga upp bollen när straffområdet nalkades. Men ju längre matchen led så blev laget modigare även på den delen av planen. Bakåt var det i det närmaste felfritt.

- Vi ska ge järnet i returen och fortsätta som avslutade denna match, säger lagkapten Anna Paulsson.

Mer än 100 landskamper av rutin och spelskicklighet är nu bara ett minne. Stjärnor som Ramona Bachman, Madelaine Edlund, Mami Yamaguchi, Johanna Rasmussen och Elaine har lämnat klubben för spel i amerikanska proffsligan. Lisa Dahlkvist och Carola Söberg har flyttat till andra svenska klubbar medan Karolina Westberg, Ulla-Karin Rönnlund och Hanna Ljungberg slutat.

Men likväl saknar nya Umeå varken kunnande eller talang.

Försvaret är stabilt med lovande Emma Berglund i mitten tillsammans med rutinerade Frida Östberg och ytterbackarna Anna Paulsson och Maija Saari. För att inte tala om landslagsmålvakten Caroline Jönsson (ny från Chicago).

Nya nigerianska mittfältaren Rita Chikwelu var bäst på plan mot Montpellier.

Landslagsanfallaren Lotta Schelin gjorde två mål i Lyons 3—0-seger mot Torres.