Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Umeå ger upp Marta - siktar in sig på de Vanna

Umeå IK har givit upp både hoppet och orken i jakten på storstjärnan Marta.
I stället ser sig klubben om efter ersättare.
-Min önskespelare är Lisa de Vanna. Vi skulle vilja ha en klasspelare till, säger klubbdirektören Britta Åkerlund till TT.

Martas era i Umeå IK är av allt att döma över. Efter att ha väntat i över en månad på ett svar från Martas agent Fabiano Farah väljer UIK att sätta punkt för förhandlingarna om damallsvenskans största stjärna.

-Vi avslutar det här. Vi har varit någon sorts reservutgång om det inte skulle funka med den amerikanska ligan, säger Britta Åkerlund, som är besviken på hur brasilianskans agent skött förhandlingarna.

-Vi har inte hört något om vårt senaste bud den 5 december. Då kan vi inte annat än att tolka det som att Umeå inte längre är aktuellt.
I stället vill fotbollsklubben nu blicka framåt - gärna tillsammans med australiskan Lisa de Vanna, som den gångna säsongen spelade för AIK.

-Vi har på pappret en lika stark trupp som förra säsongen, med flera unga spelare som kommer att ta ett kliv till, säger Britta Åkerlund.

-Lisa de Vanna vore ett bra tillskott. Vi för en diskussion med henne, såväl som med några andra spelare.

Men, som sagt, inte med Marta.

Tråkigt besked

Därmed fick Umeåspelarna ett trist besked dagen innan de på torsdagen återsamlas efter säsongsuppehållet. Som om det inte var nog med att guldtränaren Andrée Jeglertz lämnat klubben för att i stället ta sig an Djurgårdens herrar.

-Spontant är det klart att det känns tråkigt, både för att Marta är en härlig tjej och för att hon är en så duktig fotbollsspelare, säger anfallskollegan Hanna Ljungberg
till TT.

-Men samtidigt är det skönt att få ett beslut. Det är lite så här det är i fotbollen. Det försvinner spelare varje år, även om Marta naturligtvis är unik.

Los Angeles väntar

Den 22-åriga brasilianska superstjärnan kom till Umeå 2004 och vann i höstas sitt fjärde SM-guld med klubben. Umeå ville gärna behålla anfallsesset och jagade in i det sista sponsorer för att få satsningen i hamn, ekonomiskt sett. Men slitet tycks ha varit förgäves. I stället blir det nu troligen spel i den nya amerikanska proffsligan för världens bästa damspelare.

Marta draftades förra året av Los Angeles Sol, ett av lagen i WPS (Women's professional soccer), som enligt planerna ska dra i gång den 29 mars. Då finns åtminstone försvararen Johanna Frisk, som på onsdagen meddelade att hon tar chansen till ett proffsäventyr utomlands, med.

Den gångna säsongen var hon och Marta klubbkamrater i Umeå. Nu kan de bli det igen, i Los Angeles. Om Fabiano Farahs förhandlingarna med Los Angeles går bättre.

TT

Publicerad 2009-01-07 kl 16:50
Annons
Annons
Annons