Delad seger på hemmaplan i årets sista match? 1-1 räckte
för att hålla Umeå IK kvar i Champions League även till våren.

Rossiyanka-spelarna var smågiftiga men kunde aldrig peta in något segermål.
UIK kunde trots matchresultatet sluta säsongen som vinnare.
- Vi borde kanske avgjort tidigare, men att tillhöra de åtta bästa i Europa känns ändå stort, sade tränaren Mika Sankala.

Ryska serietrean Rossiyanka var hindret Umeå skulle passera för att göra det laget gjort varje gång man deltagit på högsta europeiska klubbnivå - ta sig till kvartsfinal. Med 1-0-segern på bortaplan förra veckan var möjligheterna goda och de förbättrades ytterligare när Umeå efter bara ett par minuter kunde näta hemma på Gammliavallen. Sofia Jacobsson såg en möjlighet sedan en Rossiyanka-försvarare gjort ett klent försök till passning och helt plötsligt var Sofia fri med nästan halva plan mellan sig och målvakten. Gott om tid att tänka men väl

framme vid straffområdet gjorde hon inget misstag utan placerade bollen säkert i mål till 1-0 för Umeå.

- Jag brukar missar ofta, därför var det skönt att få sätta den idag, var den minst sagt självkritiska kommentaren från målskytten efter matchen. Jacobsson stod trots allt också för det avgörande målet på bortaplan i Ryssland.

Umeå startade matchen med rejäl frenesi i anfallsspelet och det mycket tidiga målet satte inte ner tempot. Bara fem minuter senare skapade Johanna Rasmussen ett läge och sköt utanför. Strax efteråt fick Rossiyankas målvakt Iryna Zvarych peta bollen i ribban på Mami Yamaguchis avslut. På den efterföljande hörnan nickade Emma Berglund och Zvarych fick göra ett nytt kvickt ingripande. Första 20 minuterna
var svettiga för målvakten och Rossiyanka-försvaret och för Umeå var inte tvåmålsledningen långt borta.

Men efter 20 minuter hände något. Plötsligt vann Rossiyanka bollen snabbare, ökade sitt bollinnehav och spelade sig till hyfsade lägen. Dessutom började UIK slarva i passningsspel och gav därmed sina motståndare ännu mer möjlighet.

- Vi tog fel beslut, började spela i sidled och bjöd in dem i matchen,
sade Mika Sankala.

Särskilt vasst var Rossiyanka på högerkanten där Elena Morozova kom i snabba ruscher och skapade problem för Umeå-försvaret. Två mål krävdes i detta läge för Rossiyanka-avancemang, i den 37:e minuten gjorde bortalaget sitt första i matchserien och gav därmed spänning till återstoden av matchen. Carola Söberg fick inte riktigt grepp om bollen på en hörna och via kontakt med olika spelare i Umeås straffområde letade bollen sig fram till Anna Kozhnikova som satte till foten och kvitteringen var ett faktum.

Kvitteringsmålet var inte det enda negativa som kom att drabba Umeå fram till paus. Strax innan lagen fick uppsöka de värmande omklädningsrummen fick mittfältaren Elaine en smäll mot huvudet och tvingades utgå. En väntande ambulanstransport tog hennesedan till sjukhus med befarad hjärnskakning.

- Hon var helt groggy, det såg ut som hon fick en spark, sade Mika Sankala efter matchen.

Rossiyankas 1-1-mål gav spänning av mer uppskattat slag. I hela andra halvlek böljade spelet fram och tillbaka och åskådarna som i några minusgraders omgivning tagit sig till årets sista match på Gammliavallen kunde inte ta ut något avancemang i förskott. Umeå-försvaret, särskilt Karolina Westberg och Emma Berglund gladde ändå genom en väl genomförd match och fick dessutom hjälp av en nedflyttad Johanna Rasmussen.

Förutom Emmelie Konradsson som ersatte Elaine bytte Umeå in Ramona Bachmann i anfallsspelet i andra halvlek och som väntat tillfördes lite fart till offensiven men de farliga chanserna lät vänta på sig efter paus. I den nerviga upplösningen kom Elena Morozova, Rossiyankas bästa
spelare ganska nära med ett skott från straffområdeslinjen men Carola Söberg klistrade skottet tre minuter från slutet.

Umeås avancemang betyder kvartsfinalspel i mitten av mars. Frågan är bara hur slagkraftig truppen kommer att vara då. Karolina Westberg (se
separat artikel) slutar, Carola Söberg och Mami Yamaguchi lämnar klubben för andra utmaningar och det finns frågetecken för även Johanna Rasmussen och Ramona Bachmann. Den fortsatta möjligheten att möta de bästa i Europa skulle måhända kunna få någon av de tveksamma att välja Umeå även nästa säsong.

Text: Fredrik Hasselgren
Publicerad 2009-11-11 kl 23:27