Umeå missade finalen i Womens Cup

Dam

Umeå missade finalen i Uefa Womens cup efter 2-2 i andra semifinalen hemma mot ryska Zvezda 2005.

En försvarstabbe i den 31:a minuten fällde svenskorna som i det läget hade ledningen med 1-0 och såg ut att kunna vända 0-2-underläget från bortamötet med ryskorna.

Några minuter tidigare hade Umeås veteran Hanna Ljungberg gjort 1-0 på ett vackert vänsterskott i krysset och det var svenskorna som bestämde på planen. Då slog Umeåmålvakten Ulla-Karin Rönnlund en passning till backen Emma Berglund som inte alls var med på noterna. Zvezdas Daria Apanasjenko hann emellan och kunde enkelt slå in en kvittering.

Då krävdes det helt plötsligt att Umeå gjorde minst fyra mål för avancemang och en del av luften gick ur svenskorna. Spelmässigt hade det annars speciellt i den första halvleken mest handlat om Umeå. Mittfältstrion Hanna Ljungberg, Mami Yamaguchi och Lisa Dahlkvist var banans dominanter och bakåt var Elaine mycket bra.

Men framåt var det uddlöst. Visserligen kunde Madelaine Edlund göra 2-1 i den 65:e minuten men mer än så blev det inte. I stället kunde Apanasjenko nicka in en ny kvittering på frispark.

När Marta försvann till Los Angeles tappade Umeå sin spetskompetens i straffområdet. Det kostade laget en finalplats i Uefa Womens cup.