Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Vilja och passion vapnet för Hammarbys damer

Foto: SCANPIX

Hammarby har inga ekonomiska muskler att spänna inför den damallsvenska comebacken.
Det är i stället med vilja och passion som laget hoppas kunna etablera sig i högsta serien.
- Vi har jobbat på att hitta sådana karaktärer i tre års tid och nu tycker jag att vi har dem, säger tränaren Pär Lagerström.

När Hammarby åkte ur 2011 sade den dåvarande ordföranden Annika Vikander att det troligen skulle ta tre till fem år att bygga ett lag som kunde bli konkurrenskraftigt i damallsvenskan. Efter tre år i division 1 och sedan nybildade elitettan har laget tagit klivet upp. Men att göra som Eskilstuna förra året, och värva ihop ett konkurrenskraftigt lag, har inte varit möjligt. Någon lokal stor sponsor har inte funnits utan Hammarby har byggt ett lag med starka karaktärer.

- Vi har haft en långsiktig strategi under de här åren i ettan att vi ska träna på allsvensk nivå och agera professionellt. Det gör nog att omställningen blir lite mindre. Men vi är en förening med ganska svag ekonomi och har därför noggrant plockat spelare som visat viljan att bli bättre varje dag och ge allt för det, spelare med vilja och passion. Sedan har vi kompletterat med erfarenhet, säger Lagerström.

- Det har varit jätteviktigt att få in rutinerade spelare, spelare som gör de andra spelarna bättre, men också själva håller en hög nivå. Ingen är här för att varva ner utan för att varva upp.

Comeback av Lundgren
En av de rutinerade spelarna som kommit in är den förra landslagsmålvakten Sofia Lundgren. Hon halkade in i laget när hon under skadeperioden flyttade tillbaka till Stockholm från Linköping och upptäckte att det nog skulle vara möjligt att göra comeback efter diskbråcket. Lundgren fick sina problem 2013, var borta i tre månader men spelade sedan hemma-EM på sommaren. Sedan förvärrades problemen, hon startade en långsiktig rehabiliteringsprocess, men hade inte en tanke på fotbollscomeback förrän i somras.

- Det var den dåvarande assisterande tränaren i Hammarby som undrade om jag inte skulle komma och träna lite. I slutet av november kände jag att "nu kör vi". Jag kan inte träna nio pass i veckan, men stegrar upp träningen från tre, fyra, fem till kanske sex pass i veckan. Men jag försöker i stället att ta tillvara på varje träning och få ut allt. Jag är så pass hel att jag kan spela fotboll och jag har spelat träningsmatcher sedan i februari.

Kommer få jaga boll
Lundgren tror att Hammarby kommer att få det tufft i år.

- Det är alltid tufft för nykomlingar. Men vi har ett bra lag, är bollskickliga och har unga spelare som kan blomma. Det gäller att ha tålamod och lära av varje match, säger hon.

- Men vi är fysiskt starka, och det är viktigt när man är nykomling. För vi kommer att få jaga boll i varje match, kommer att hamna fel och då kommer vi att få jobba. Jag tycker att det ser riktigt bra ut. Vi kommer att fixa kontraktet och vara kvar och etablera oss i damallsvenskan. Det är där vi vill vara.

 

Publicerad 2015-04-10 kl 14:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons