Vinna <i>huvud</i>saken för Kosovare och Jessica

Dam

Två nickmål avgjorde när Linköpings FC bortabesegrade Kristianstads DFF med 2-1 (1-0) i återstarten för Damallsvenskan.

Precis som i veckans damlandskamp i Göteborg hette målgörarna Kosovare Asllani och Jessica Landström.

Serietvåan övertygade inte mot hemmalaget som kämpar kring nedflyttningsstrecket. De positiva beskeden levererades av Kristianstads DFF som fått ordning på sitt försvarsspel med Erna Arnardottir som gammal hederlig libero.
- Men Linköping är Damallsvenskans bästa lag på fasta situationer och det fällde oss, konstaterade KDFFs tränare Elisabt Gunnarsdottir.
Hon blev inte direkt motsagd av sin LFC-kollega Magnus Wikman.
- Vi spelade medvetet för att skaffa oss fasta situationer. Jag var litet orolig för den här matchen eftersom vi inte haft tillfälle att spela samman laget då många varit borta för diverse landslagsuppdrag. Jag är dock inte orolig för den kommande matchen i UEFA Women´s League på onsdag. Vi behövde den här matchen.

Kristianstad straffades för damlandslagets misslyckande i EM. Linköpings FCs fyra landslagsspelare lockade bara 458 personer.

Första målchansen i matchen kom efter 14 minuters spel då hemmalagets Antonia Göransson läckert dribblade sig igenom Linköpings försvar och fick på ett skott som gick utanför mål. Fyra minuter senare hade bortalagets Petra Larsson en fin möjlighet men hennes skott gick över ribban. Ytterligare fyra minuter senare fick Linköping sin tredje hörna av sammanlagt tio i matchen. Petra Larsson slog den och Kosovare Asllani nickade in 1-0 bakom Sandra Wahldén i Kristianstad-målet.
Susanne Moberg hittade Sofie Andersson som tvingade Sofia Lundgren i Linköpings-målet att sträcka sig. Sekunderna före halvtid var det Holmfridur Magnusdottirs (o)tur att se Sofia Lundgren tippa bollen över ribban.

På Sofie Anderssons fullträff till 1-1 hade Sofia ingen chans. Therese Persson slog ett hårt skruvat inlägg mot bortre stolpen där Sofie mötte på volley. Skottet blev därefter och smet in via Sofia Lundgrens vänstra stolpe.
Kristianstads DFF fick mera energi av målet. Spelfördelningen sade inget om att ett av seriens bästa lag mötte ett just ovanför nedflyttningsstrecket. KDFF har lyft sig jämfört med i våras.
Tio minuter före slut anade man dock att ett avgörande var på gång när Linköping fick sin nionde hörna hörna. Maria Karlsson slog hörnan tätt framför mål där Jessica Landström fick huvudet på bollen och nickade in 2-1.

Text: Anders Bystedt & Thorsten Frennstedt

Publicerad 2009-09-27 kl 01:10