4-0 och urladdning mot Vittsjö - Rosengård tog första segern efter tränarbytet

Damallsvenskan

MALMÖ. I den fjärde omgången tog FC Rosengård lagets första seger i damallsvenskan.
Det blev 4-0 på Malmö IP mot Vittsjö GIK, efter en islossning med fyra olika målskyttar.
- Fantastisk. Islossning, säger Olivia Schough till Fotbollskanalen.

FC Rosengård gjorde ett tränarbyte i veckan efter att ha inlett damallsvenskan med en poäng på tre matcher. Chefstränaren Joel Kjetselberg stod för en förändring efter 1-2-nederlaget mot Djurgården, när Karin Lundin fick inleda istället för Sofie Bredgaard. Jämfört med 0-3-förlusten mot Häcken fick Elisabet Klinga, Sarah Stragiakis och lagkaptenen Sandra Adolfsson chansen i startelvan hos tabellåttan Vittsjö.

Hemmalaget fick bästa tänkbara start på matchen. Efter en halv minut slog Fiona Brown ett vänsterinlägg som Karin Lundin mötte nära målet och nickade in ett förlösande ledningsmål. Rosengård dominerade den inledande kvarten, innan gästerna stack upp med en chans genom Linda Sällström. Avslutet var dock tamt och täckes ut till hörna.

I den 30:e minuten spelades sedan Vittsjös Clara Markstedt fram till en ganska bra målchans men anfallaren sköt några meter utanför. Tre minuter senare kom 2-0-målet. Brown slog ett inlägg långt ute på vänsterkanten, som passerade alla spelare och letade sig ända in i mål. Kort senare fick Lundin ett nytt nickläge på ett Emilia Larsson-inlägg, men avslutet gick rakt på målvakten Elaine Burdett.

3-0-målet kom på tilläggstid i den första halvleken, när Olivia Schough skruvade en frispark runt Vittsjömuren och förbi Burdett. En drömstart för Malmölaget under den tidigare assisterande tränaren Kjetselberg.

Joel Kjetselberg förklarar scenförändringen:

- Mål. Mål ger självförtroende och något att tro på. Det är nog inte svårare än så, säger FCR-tränaren.

Tio minuter in på den andra halvleken skulle gästerna få en bra målchans. Sarah Stratigiakis plockade upp en andraboll vid straffområdeslinjen men skottet gick över. I anfallet efteråt tog sig Brown på nytt fram på vänsterkanten och hittade Jessica Wik vid den bortre stolpen. Ytterbackens avslut gick dock parallellt med målet och mynnade ut i ingenting.

I den 62:a minuten inträffade en bisarr spelsekvens. Gudrun Arnardottir och målvakten Somea Polozen missförstod varandra i försvaret och Polozen rensade hemåtpassningen rakt på Vittsjö Markstedt, för att sedan träffas i magtrakten på rikoschetten. Efter en kort stunds behandling kunde 20-åringen resa sig och fortsätta i målet.

Vittsjö ägde det mesta av bollinnehavet efter pausen, men kom mest fram till halvchanser. Återigen skulle de bli straffade för det. Gina Chmielinski hade knappt varit inne på planen en minut när hon i den 82:a minuten gjorde sitt första mål i Rosengård med ett listigt skott från straffområdeslinjen.

Matchen slutade 4-0 för den regerande mästaren. Lagets första seger i damallsvenskan, och den första trepoängaren sedan cupsegern mot Alingsås i mars.