Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Damallsvenska tränare tvivlar på framtida CL-triumfer: "Får acceptera vår plats i hierarkin"

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Svenska klubbar är inte längre lika framgångsrika i Champions League.
Flera tränare i damallsvenskan är eniga om att klubbarna måste hitta nya vägar framåt.
- Vi får acceptera vår plats i hierarkin, säger Linköping-tränaren Olof Unogård till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Tränarnas svar - så ska svenska klubbar jobba för att utmana storklubbar i Europa

Damallsvenska klubbar har under senaste åren tappat mark i förhållande till utländska storklubbar i jakten på framgångar i Champions League. Senast ett svenskt lag spelade i en Champions League-final var under våren 2014 och i fjol åkte både Rosengård och Linköping ut i åttondelsfinal i turneringen.

Hur ska svenska klubbar jobba för att kunna tampas med europeiska storklubbar i framtiden om finalplatser i Champions League?

När Fotbollskanalen, under torsdagens upptaktsträff för damallsvenskan, ställde den frågan var flera tränare eniga om att det på sikt kommer bli svårt för svenska klubbar att utmana europeiska storklubbar om en Champions League-titel. Detta till viss del med anledning av att svenska klubbar numera har mindre ekonomiska resurser och sämre faciliteter än flera ledande storklubbar i bland annat England, Frankrike och Tyskland.

Annons

- Jag tvivlar tyvärr på att det kommer ske igen (att en svensk klubb vinner Champions League). Jag tror att vi bara är i början av den här revolutionen i Europa och de här stora jättarna ser värdet i att satsa på damfotboll, säger Linköping-tränaren Olof Unogård.

- Jag tror att det är svårt och det kommer inte att bli lättare, snarare svårare och svårare. Det kommer inte vara självklart att ens ta sig vidare från de första ingångsmatcherna, säger Piteå-tränaren Stellan Carlsson.

- Så som det ser ut nu är det omöjligt, omöjligt, säger Rosengård-tränaren Jonas Eidevall.

Ett par tränare är i stället eniga om att svenska klubbar bör hitta en ny väg framåt. Olof Unogård vill exempelvis, i liket med ett par andra tränare, se en större satsning på utveckling av egna spelare för att därefter kunna sälja vidare dessa till europeiska storklubbar.

Annons

- Jag tror att damfotbollen i Sverige kommer att gå en liknande utveckling som den herrfotbollen gjorde för några år sedan. Vi måste bli bättre på att utbilda egna spelare i egna led som vi sedan kan sälja dyrt till de här klubbarna som faktiskt har en betalningsförmåga och en betalningsvilja att köpa spelare. Tidigare har det bara varit bosman-spelare kors och tvärs i damfotbollen och korta kontrakt, så jag tror att klubbarna måste se till att få så bra verksamheter som möjligt för att vi ska kunna utbilda bra spelare. Vi får acceptera vår plats i hierarkin och börja sälja spelare och rätta verksamheten därefter, säger Unogård.

Stellan Carlsson lyfter i sin tur framför allt fram att hela klubbarnas organisationer måste bli resursstarkare och mer professionella i framtiden.

- Vi måste fokusera på att få upp vår nivå så mycket som möjligt, vilket handlar om att ta in spelare och se till att de blir så bra som möjligt. Det handlar om medicinska team, andra förutsättningar och att tränarstaberna blir större och starkare, samtidigt som spelarna måste vara professionella. När vi pratar om att vi har sju matcher på 21 dagar i höst (med Champions League), så är det nästan en orimlig spelbelastning, men samtidigt ska spelarna också jobba och studera. Om vi bara utgår från det, så har vi ett stort minus mot de som är professionella oavsett om de tjärnar mycket pengar eller inte. Vi behöver få vår styrka att växa och hitta vårt sätt att tackla utmaningen för att kunna hitta vårt sätt att matcha de bästa klubbarna, säger han.

Annons

Rosengård-tränaren Jonas Eidevall håller med kollegorna om att det kommer att bli viktigt att utveckla egna spelare, men föreslår dessutom att damallsvenskans säsong borde läggas om. Han anser att säsongen borde dra igång tidigare för att det ska vara färre matcher under hösten när klubbarna har viktiga matcher Champions League. Eidevall menar att dagens upplägg är till för att svenska klubbar ska kunna fokusera på kvartsfinaler och semifinaler under våren i Champions League och innan den damallsvenska säsongen drar igång, men att det upplägget inte längre är rimligt med anledning av att svenska klubbar kan ha svårt att ta sig så långt i turneringen i framtiden.

- Vi måste jobba med att utveckla egna spelare om vi ska vara på den nivån. Jag kan känna att vi har en styrka, om jag tar FC Rosengård som exempel, att vi har haft världsstjärnor och vet hur bra de var, så vi har bra referenspunkter för hur bra man måste vara för att spela på den nivån. Vår egen utveckling av spelare är en jätteviktig faktor, säger han.

Annons

- Vi ligger i en serie som börjar och slutar för att det ska vara så bra som möjligt för svenska klubbar att gå och spela kvartsfinal och semifinal i Champions League. Vi spelar inga seriematcher i mars för att det laget som spelar kvartsfinal ska få mycket tid mellan matcherna. Wake up! Den tiden är inte längre. Vi behöver i stället lägga lite mer luft i schemat i höst, där vi har Champions League-matcher. När vi spelade i höstas mot Ryazan, så låg de på läger mellan matcherna och förberedde sig bara för det, medan vi drog i väg och spelade två tuffa matcher för att sedan spela mot dem i returen. Det var även samma sak mot Slavia Prag, fortsätter han.

En väg som Stellan Carlsson däremot tror mindre på i Sverige är dam- och herrlag inom samma organisation, i varje fall när det gäller att utjämna skilda ekonomiska verkligheter med de europeiska storklubbarna. Han tror i sådana fall i stället på samarbete.

Annons

- Det var någon spelare som sa att de herrallsvenska klubbarna måste göra samma sak och absolut, det gör några också och fler följer efter. Men när vi pratar om storklubbarna i Europa pratar vi om fem, sex miljarder kronor i omsättning och det innebär att om jag har fem miljarder och plockar bort 50 miljoner, vilket är en ganska stor omsättning för en damfotbollsklubb, har jag 4 950 miljoner kronor kvar och då vet vi att Malmö FF var störst med några hundra miljoner kronor (i omsättning). Då förstår man att det inte är rimligt eftersom att de inte är i närheten av den storleken. Jag tror inte att det kommer hända. Vi måste hitta en egen väg, där vår liga kan växa sig starkare, samtidigt som vi också får en starkare ekonomi. Det finns olika vägar för det, men det går ändå att samarbeta inom föreningar, som till exempel har ett herrallsvenskt lag, säger Carlsson.

Annons

Kungsbacka-tränaren Henrik Korhonen håller delvis med.

- Många storklubbar väljer att ha ett damlag i sin organisation och jag tror att det är rätt väg att gå, samtidigt som jag tror att det är naivt att tro att alla klubbar klarar av det på det sättet som förväntas. I vårt fall skulle det kanske vara att slå ihop vår organisation med Varbergs Bois, men nu har de också ett uppstartat damlag i sin organisation. De spelar i superettan och klarar inte av att ta in ett damlag i sin organisation som går en miljon back.

Piteå och Kopparbergs/Göteborg FC representerar den här säsongen damallsvenskan i Champions League.

Publicerad 2019-04-12 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto