POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
2v

Damallsvenskan följer herrarnas beslut: "Inte troligt att vi kör igång i april"

Foto: Bildbyrån.

Coronaviruset påverkar fotbollskalendern. Detsamma gäller för damernas elitserier i Sverige - även om inget formellt beslut är fattat är det inte troligt att damallsvenskan sparkar igång som den ska.
- Vi kommer att göra som herrarna, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, till Fotbollskanalen.

Flertalet diskussioner pågår runt om i Sverige och Europa om hur man ska hantera coronaviruset och rädda fotbollssäsongen. Så även bland damklubbarna i Sverige. Förra helgen sköt man upp matcher i svenska cupen och den damallsvenska starten är knappt tre veckor bort. Men trots att inget beslut är fattat meddelar Tomas Hoszek, generalsekreterare i intresseorganisationen Elitfotboll Dam, att säsongsstarten nog får vänta. 

- Vi har gemensamma diskussioner och pratar med SvFF och Sef. Sedan måste vi också se till respektive liga och de olika förutsättningarna och behoven. Men vi kommer att följa SvFF och Sef i deras beslut. 

Riktigt hur alla bitar ska falla på plats, med ett flyttat herr-EM och ett OS-spel för damerna som fortfarande känns osäkert, vet ingen än. Det är en fråga man jobbar febrilt med men där förutsättningarna kan ändras snabbt. Sådana frågor kan bli upp till respektive liga att lösa, men det övergripande beslutet kommer att tas i grupp under elitfotbollens hela paraply.

 - Vi kommer att följa det beslut som vi fattar, vi kommer att göra som herrarna, säger Hoszek.

Samtidigt är det kanske enklare för damerna att möta publikrestrektionerna på 500, varför är det självklart att följa beslutet för herrarna? 
- Läget är väldigt speciellt, man måste se helheten och det krisläge vi befinner oss i. Det handlar inte bara om publiken på matcher, det är resor och folksamlingar. Klubbarna innehåller fler spelare än bara A-laget och vi kan inte utsätta folk för risker, säger han men håller med om att damernas publikbortfall hade varit mindre: 

- Det skiljer sig, herrarna har mer publik och kanske hade vi kunnat spela om vi bara sett till den faktorn, men det är mycket som ska fungera och frågan är bredare än så. 

Tomas Hoszek påpekar dock att även om damerna drar mindre publik så kan det ekonomiskt bortfallet för damklubbarna bli förödande: 

 - Det ser vi redan, att det påverkar ekonomiskt. Sponsorer behöver exponering, som ett exempel. Många klubbar har redan en ansträngd ekonomi och det här kan bli förödande. Man kanske måste permittera personal där man redan är underbemannade, säger han för att ta ett exempel.

Under onsdagskvällen kommer två möten att hållas, ett med klubbarna i damallsvenskan och ett med klubbarna som huserar i elitettan. Men Hoszek betonar också att inget formellt beslut om att seriestarten tagits än.

- Mig veterligen har vi inte tagit ett beslut än, och då var jag med på möten kring det senast i går kväll, utan det som kommunicerats i våra kanaler är det som gäller.

Publicerad 2020-03-18 kl 14:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto