Dowd derbyhjälte för Djurgården - AIK åkte på sin sjätte raka förlust

Damallsvenskan

Damallsvenskans första Stockholmsderby.
Då förlorade AIK med 2-4 mot Djurgården och åkte på sin sjätte raka förlust.
- Att dribbla och göra mål är drömmen, säger Djurgårdens derbyhjälte Hayley Dowd.

Se TV4-Sporten med bilder från matchen ovan.

AIK tog emot Djurgården i säsongens första Stockholmsderby och det var tydligt att båda lagen spelade om allt. AIK om att bryta sin dystra förlustsvit, Djurgården om att ta sin tredje raka vinst för säsongen - och sedan den lilla detaljen att man alltid vill vara bäst i stan.

Det var nästintill fullsatt på Skytteholms IP där AIK-supportrarna fick se de svartgula sätta press på blåränderna när man redan efter 15 minuter hade chans att ta ledningen. Remy Siemsen dundrade till med ett skott som Kelsey Daugherty tippade upp i ribban och Kaisa Collin missade returen.

I stället var det Djurgården som knappt tio minuter senare kunde sätta dit öppningsmålet. StinaLisa Johansson drog till med ett skott från högersidan som Hannah Davidson styrde in i eget mål. Sedan kom också utökningen i den 34:e minuten. Hayley Dowd vinkade länge efter en djupledsboll som hon till slut fick från Sara Olai. Dowd utökade Djurgårdens ledning när hon petade in bollen i den bortre stolpen.

Målramen såg ut att kunna ställa till det för AIK ännu en gång. Kaisa Collin försökte på ett skott som tog i den vänstra stolpen men denna gång var Chinyelu Asher med på returen och reducerade till 1-2 strax innan halvtidsvilan.

- Jag tycker inte att resultatet speglar matchbilden. Vi har väldigt många fina lägen och de gör mål på sina enda två chanser, sa AIK:s Jenny Nordin till Viaplay i paus.

Den andra halvleken började lika intensivt som den första startade - AIK åkte på en tuff skadesmäll. Lagkapten Hannah Davison satte sig ned på konstgräset helt plöstligt, utan någon kontakt, och grinade illa. Amerikanskan byttes ut och i samma minut som hennes ersättare kommit in kunde Dowd utöka för Djurgården till 1-3 efter en felpassning från AIK på egen planhalva.

- Jag känner att jag har jobbat väldigt hårt på att pressa och vinna bollen. Att dribbla och göra mål är drömmen, egentligen. Jag var mycket snabbare än dem (AIK:s backar), så det var bara att sparka och springa, säger Dowd till den samlade presskåren efter segern.

Uppförsbacken blev desto brantare för AIK, men hemmalaget tuffade på och hittade in till 2-3 när Kaisa Collins nick hittade in bakom Daugherty i bortaburen efter en tilltraslig situation.

På stopptid kom AIK oerhört nära ett kvitteringsmål när Daugherty styrde upp ett avslut från Jenny Nordin i ribban. Daugherty tog sedan hand om returen precis på mållinjen. I stället avgjorde Lova Lundin med sitt 2-4-mål från straffpunkten i slutsekunderna.

AIK åkte därmed på sin sjätte raka förlust, medan Djurgården klättrar till en nionde plats i tabellen.

Publicerad 2022-05-08 kl 16:51