Dramat: Jalkerud sköt Djurgården till säker mark i slutminuterna

Damallsvenskan

I en dramatisk avslutning stod Djurgårdens Mia Jalkerud för kanske säsongens viktigaste mål. I och med kvitteringen till 3-3 är Dif uppe på säker mark i den damallsvenska tabellen.

En lång och dyster trend har under Djurgårdens senaste matcher, mycket behövligt, vänts till finare resultat. I ytterligare en ödesmatch på anrika Stockholms stadion lyckades man även knipa en poäng, trots att det länge såg mörkt ut.

Trots att hemmalaget var i desperat behov av poäng började gästerna mötet i huvudstaden klart bäst. Med ett säkert passningsspel och ett stort bollinnehav var det tydligt att norrbottnarna hade kopplat ett säkert grepp om matchen. Att Piteå sedan tog ledningen i den 13:e minuten kom således inte som en jättechock. Och när vi ändå är inne på gästernas öppningsmål – brasilianskan Da Silvas 0-1 var riktigt snyggt. Men djurgårdarna kämpade dock sig tillbaka in i matchen och i den 38:e minuten kom utjämningen från straffpunkten. Stensäker från elva meter var Malin Diaz när hon sköt in 1-1, vilket blev den första halvlekens sista mål.

Precis som i den första akten fick hemmalaget en kalldusch i inledningen av resterande 45 minuter. Ett inlägg från yttern/wingbacken Selina Henriksson nådde Julia Karlernäs panna – och bortalaget hade återtagit ledningen i Stockholm. För att fortsätta på liknelse-spåret med den första halvleken var även förändringen av matchbilden efter Piteås andra mål likt hur det såg ut i den första. Det vill säga: passivt i bortalaget, ett hemmalag med större bollinnehav men inga mål framåt, trodde de flesta.

Trots att Djurgården åkte på ett baklängesmål i den 74:e minuten lyckades man först reducera genom Tilde Lindwall och i slutskedet av matchen också sätta kvitteringen genom målskytten från den första halvleken – Mia Jalkerud.

Resultatet innebär, för Djurgårdens del, att det blir en rafflande avslutning i den sista omgången av damallsvenskan. Men viktigt att tillägga är att bottenkonkurrenten LB07 inte har spelat sin match än mot Linköping, den äger rum senare under söndagen.