Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DAMALLSVENSKAN
47v

EFD:s besked: Tänker inte utreda övergreppen

Foto: Bildbyrån.

En ex-allsvensk spelare på damsidan har för Kvällsposten berättat att hon för några år sedan blev våldtagen av en lagkamrat.
Men Elitfotboll Dam kommer inte att utreda händelsen.
- Vi har inte fört de diskussionerna alls. Vi tittar på det preventiva, säger generalsekreteraren Linda Wijkström till Fotbollskanalen.

En tidigare damallsvensk spelare gick under måndagen ut, i en intervju med Kvällsposten, med att hon för några år sedan utsattes för mobbning av sina lagkamrater, blev sexuellt utnyttjad av en motståndare efter en match och att hon även blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat. 

Elitfotboll Dam, intresseorganisation för de allsvenska klubbarna, fördömer övergreppen genom sin generalsekreterare Linda Wijkström och anser att de måste jobba hårdare med att få ut frågeställningar om värdegrund i alla led i Fotbollssverige, då ex-spelaren vittnar om en kultur, där de äldre spelarna inte bjöd in henne i gänget, som ung spelare. 

- Det är första gången jag hör det här. Däremot ser vi att det inte är något som hör hemma i vår idrott. Det gäller även attityder och maktstrukturer, som heller inte hör hemma. Vi har en positiv supporterkultur och damfotbollen är en positiv arena och ska så förbli. Det viktigaste att titta på nu är preventiva lösningar för både vår organisation och på klubbnivå för att det inte ska förekomma, säger Wijkström till Fotbollskanalen.

Spelaren valde, trots övergreppen, inte att polisanmäla händelserna, då hon i efterhand kände att hon inte ville riva upp såren. Det kommer inte heller EFD att göra. Organisationen vill inte utreda händelserna på grund av att personen som berättat om vad hon upplevt valt att inte öppet gå ut med sitt namn.

- Vi har ingen tanke på att polisanmäla det. Vi vill i stället titta på det andra arbetet. Det gäller att göra det tydligt i de yngre spelarleden, ett operativt arbete när det gäller trakasserier. Det måste finnas en policy för att arbeta med kön, sexualitet och etecetra. 

Vill ni inte ta reda på vem det är som blev utsatt för att göra en utredning?
- Vi har inte fört de diskussionerna alls. Vi tittar på de preventiva. Vi vill tillsammans med klubbarna, spelarna och Spelarföreningen försöka se till att den här miljön blir så bra som möjligt, säger hon.

- Men framkommer det ny information får vi överväga det här på nytt.

Däremot har Wijkström själv inte känt av den negativa kulturen i damfotbollens omklädningsrum med mobbning mot de yngre spelarna och tydliga maktstrukturer, som den tidigare spelaren vittnar om i sin berättelse. 

- Jag har inte känt av den kulturen. Jag har även varit på klubbnivå i många år och inte heller i min roll som klubbchef har jag känt av det. Jag har varit nära laget och omklädningsrummet och det är återigen inte acceptabelt att det är så. Om det är så att personer vetat om det här, så måste vi hela tiden jobba med det preventiva, vilket vi redan börjat med och kommer att fortsätta med. 

Svenska Fotbollförbundet har däremot ännu inte bestämt sig för huruvida de ska starta en utredning. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill först samla in mer information. 

- Vi behöver ta reda på vad det egentligen är som hänt runt omkring det hela. Oavsett det, så ser vi många saker som kommer fram. Det känns som att vi övergripande behöver jobba med de här frågeställningarna. Oavsett organisation och bransch, så är det väldigt tydligt att vi behöver jobba än mer med de här frågorna om vi ska kunna använda ordet medmänniskor och den här medmänskligheten som egentligen är självklar, men uppenbarligen väldigt svårt ändå, säger han.

Vad kommer ni att göra härnäst?
- Vi har bara medieuppgifter som vi tagit del av. Vi måste veta mer och se vilka möjligheter och befogenheter vi har att ta del av det här. Oavsett sammanhang, så är det en person som blivit drogad och utsatt för sexuella övergrepp. Det är ju rättsväsendet man behöver hjälp med. Det är otroligt grovt i sådana fall.

Publicerad 2017-11-27 kl 14:49
Annons
Annons
Annons