POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
1v

Efter klubbarnas förvirring kring krispengarna - nu kallar EFD alla klubbarna till möte

Foto: Bildbyrån.

I förra veckan skrev Fotbollskanalen om stor förvirring bland damklubbarna efter att krispengarna fördelats.
Nu kallar EFD till möte.
- Vi kommer att ha det i veckan med alla klubbarna, säger generalsekreterare Tomas Hoszek.

I förra veckan presenterades hur mycket pengar respektive klubb i de två högsta serierna på dam- och herrsidan fått av den pott med krispengar från regeringen som var avsedd för elitklubbarna.

Då blev det betydligt större skillnad mellan de som fick mest respektive minst pengar på damsidan jämfört med herrarna.

Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen på herrsidan, valde att dela upp pengarna baserat på omsättning och publik 2019 och kom därefter fram till en modell. Cirka 50 procent baserades på omsättningen och 50 procent på publiksnittet i fjol. På så vis fick klubbarna en relativ del av motsvarande pott.

Motsvarigheten på damsidan, EFD, valde i stället att låta alla klubbar få 43 procent av de pengarna man ansökt om till Riksidrottsförbundet, det vill säga lika stor andel som hela ligan fått i förhållande till det man sökte och fick godkänt för.

Det ledde till en väldig snedfördelning av pengarna. Som exempel kan nämnas att AIK fick mest pengar av alla, över en halv miljon - och då spelar man i elitettan. Det går att jämföra med damallsvenska Djurgården som fick ungefär 40 000 kronor. Mest i damallsvenskan fick nykomlingen Umeå, över 480 000 kronor, vilket är mer än vad Rosengård och Kopparberg, två stora klubbar sett till omsättning och publiksnitt, fick tillsammans. 

Flera klubbar som Fotbollskanalen pratade med i förra veckan riktade stark kritik mot EFD och menade att det är ofattbart att man inte reagerar över pengarna man betalar ut.

Nu berättar generalsekreterare Tomas Hoszek att EFD har kallat till möte.

- Vi har intern dialog med klubbarna om frågan. Vi kommer att ha ett möte med alla klubbarna i veckan, säger han till Fotbollskanalen.

- Det är många som har hört av sig, både klubbar som är kritiska men också klubbar som är positiva.

Hoszeks förklaring i förra veckan kring klubbarnas förvirring var att det blev ont om tid för intresseorganisationen att lösa fördelningen på något annat sätt än vad man gjorde.

- Vår uppfattning var att det var RF:s regelverk som skulle gälla, det är pengar som ska återredovisas och de kriterier man åberopar ska vara väldigt tydliga och mätbara. Det här stödpaketet är ju i grund och botten skattemedel som går ut. Sedan fick vi ett dygn på oss att inkomma med kommentarer om vi velat ha någon förändring i själva modellen och dessutom så skulle vi ha med anledningar och förklaringar till varför och hur det skulle gå till. EFD har inte de resurserna, vi kan inte jobba på det sättet, sa Hoszek då:

- Det finns ingen ekonomiavdelning som bara kan ta emot det här. Så då hade vi inga kommentarer kring det utan då blev det den fördelningen och det ser man med facit i hand att det är många klubbar som höjer på ögonbrynen och undrar hur det kan komma sig att elitettan-klubbar får mer än klubbar i damallsvenskan. Men då måste man också gå tillbaka och kolla hur de har ansökt. Vad har de själva uppgivit för siffror?

Totalt handlade det om drygt 76 miljoner, varav 73 gick till herrarna. Klubbarna har haft möjlighet att ansöka om kompensation för intäktsbortfall, till exempel kring biljettintäkter och kioskintäkter, för perioden mars-juni. Dock kunde man inte söka för bortfall gällande exempelvis sponsring och löner.

Publicerad 2020-06-29 kl 10:22
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto