Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Fans med enorm insamling till Bajens damer - ordföranden: "I behov av varenda krona"

Under söndagen startade Hammarby-supportrar upp en insamling till klubbens A-lag på damsidan.
Redan nu har över 150 000 kronor samlats in.
- Fantastiskt. Damerna är i behov av varenda krona, säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull till Fotbollskanalen.

Förra året slutade Hammarby sjua i allsvenskan på damsidan, som nykomling. Men den ekonomiska sitsen för laget är allt annat än bra och ett underskott är budgeterat för 2018. Nyligen uttryckte en spelare i laget missnöje över resurserna i en sluten grupp på Facebook, vilket Aftonbladet rapporterat om.

"Som det ser ut nu har vi 14 kontrakterade spelare för säsongen 2018. Vår budget är alldeles för liten för att ha en konkurrenskraftig trupp för damallsvenskan och styrelsen har därmed sagt att de inte ser något problem med att vi åker ur allsvenskan i år. Vi behöver er hjälp. Jag har svårt att säga exakt hur mycket pengar det handlar om men alla bäckar små, som det brukar heta", skrev spelaren enligt tidningen.

ANNONS

Under söndagen startade bloggen Årstakex, som drivs av Hammarby-suppportrar, en insamling till damlaget och redan nu har över 150 000 kronor samlats in.

- Fantastiskt, förstås. Jag tycker det är ett otroligt häftigt initiativ och en fantastisk reaktion från våra supportrar, säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull.

Vad betyder de här pengarna för er?
- Jättemycket, förstås. Damerna är i behov av varenda krona. Vi har en ganska fastslagen budget som vi får hålla oss till och i den värld vi lever i, med de förutsättningarna vi har, betyder det här jättemycket. 

Hur kommer det sig att resurserna inte är på topp på damsidan?
- Man kan ju diskutera om resurserna är för små eller inte. Det är en diskussion vi haft inom klubben och vi hade bland annat ett medlemsmöte häromdagen där vi bara pratade om damerna, hur vi ser på den här resan och hur vi ska bygga verksamheten framåt. Den går för närvarande med underskott, men vi har en plan och en strategi för att förhoppningsvis kunna vända på det och bygga verksamheten stark och ännu större framåt.

ANNONS

- Det här handlar om hur vi ska kunna bygga en verksamhet som inte är beroende av bidrag eller där pengar måste skjutas till för att det inte ska bli ett underskott. Det går inte att driva varken ett företag eller en förening på det sättet i längden. Men vi har en strategi och det finns en enorm medvind kring vår verksamhet, inte minst damverksamheten. Den känns enormt stark. Det var ett av syftena när vi valde att slå ihop verksamheterna och göra ett Hammarby Fotboll, att skapa ett Hammarby Fotboll.

Hur ser strategin ut, vilka är de stora dragen i den?
- Det handlar förstås mycket om att jobba med sponsorer, att ta tillvara på intresset som finns där. Dessutom att skapa en mycket större fanbase, som bygger på att man vill se matcherna och uppleva deras evenemang. Vi ska bygga det tillsammans och det handlar mycket om kommunikation ihop, det handlar mycket om att ta tillvara på de resurser vi har inom Hammarby, att vi använder de resurserna inom alla våra områden, säger von Yxkull.

ANNONS

Den här veckan gästas Fotbollskanalens podcast Lundh av Hammarbys vd Henrik Kindlund, och i avsnittet pratar han bland annat om den spelare som uttryckt sig kritiskt mot ledningen i en sluten Facebook-grupp.

- Vi håller på att fånga upp hur de kan ha fått den uppfattningen. Den stämmer naturligtvis inte ur det perspektivet att vi naturligtvis vill att Hammarby Damfotboll ska vara kvar i damallsvenskan. Samtidigt är det en utmaning där vi från första början när vi plockade in damerna i verksamheten har varit väldigt tydliga med att det här kommer ske på egna meriter. Annars blir det en kortsiktig satsning. Blandar man ihop budgeterna och det viker nedåt för herrarna eller någon annan del av verksamheten, då börjar man kapa i dambudgeten. Vi genererar en del pengar på damsidan, vi skjuter till lite för att vi ska ha en bra verksamhet, men det långsiktiga i det där måste vara att vi drar in pengar till damverksamheten som bygger på damverksamheten. Som det är organiserat nu, eftersom damerna ligger i föreningen, skulle vi ta pengar från ungdomsverksamheten om vi skulle börja lägga stora pengar på damverksamheten. Huvudorsaken till att man separerade elitverksamheten och ungdomsverksamheten 2001 var att man inte skulle plocka pengar från ungdomsverksamheten när det gick dåligt till herrarnas A-lag, och då ska vi naturligtvis inte göra det på damsidan heller. Men det är en tuff verklighet för alla lag i damallsvenskan, säger Kindlund i podcasten.

ANNONS

Lyssna på avsnittet med Kindlund i spelaren nedan.

Publicerad 2018-01-29 kl 12:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto