FEM SPANINGAR: "Bara 16 år - lägg namnet på minnet"

Men Hammarby imponerade ändå.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar, där han berömmer en 16-årig anfallare.

Se höjdpunkterna från Hammarby-Häcken i spelaren ovan. Bilder från Sportbladet Play.

Inte mycket till guldspel - men ändå styrka att vinna när det inte fungerar
Visst måste man kunna kräva mer från mästarlaget och alla landslagsspelarna än att det ska se bra ut i tio minuter och att ett självmål ska till mot en nykomling. Men samtidigt så räckte det för att ta tre poäng, och det är ju det som är det viktigaste. Men ändå tror jag inte att någon i Häcken är helt nöjd, för det blev en del frågetecken. Filippa Curmark var godkänd, men resten av gänget kom inte upp i nivå. Häcken hade svårt att spela sig ur Hammarbys press och etablera anfall. Backlinjen såg svajig ut och ska vara glada att Hammarby inte var spetsigare.

En nykomling att se upp för
När nervositeten släppt efter tio minuter så kom Hammarby in i matchen och var sedan det bättre laget halvleken ut. Bajen startade bra i andra halvlek, men mattades ju längre matchen gick, och när Häcken skiftade till 4-5-1 och spelade på resultatet så orkade inte Bajen göra vad som krävdes för ett kvitteringsmål. Första tio minuterna var inte bra. Men sedan var det flera saker som imponerade. Respektlösheten, viljan, det aggressiva presspelet och rutinerade spelare blandat med unga talanger. Ett oavgjort resultat hade inte varit orättvist på något sätt.

Bara 16 år - lägg namnet på minnet
Ellen Wangerheim. Det är bara att lägga namnet på minnet. Född 2004 och bara 16 år. På söndagen gjorde hon sin första match i damallsvenskan och det mot ett mästarlag med landslagsspelare. Men Wangerheim var respektlös och utmärkte sig. Hon startade som spets i anfallet och avslutade på högerkanten. Hon var explosiv, hade bra fart och mod, och tog sig enkelt förbi Häckens danska nyförvärv Luna Gevitz. Ellen Wangerheim var bra. Det var även två år äldre Hanna Lundkvist, som spelade högerback, och också gjorde sin första match i högsta serien. Hon hade en fin fot och spelförståelse.

… Janogy kommer att vara viktig
Hon var inblandad i det mesta som Bajen hade framåt. Men det ville sig inte riktigt i de avgörande lägena. Fast det var tydligt att Madelen Janogy är och kommer att vara ovärderlig för Hammarby 2021. Statusen hon har i laget är hög för det var ofta som lagkamraterna kollade var hon var och sedan passade ut bollen till henne. Inte så konstigt med tanke på att Janogy har förmågan att hota och ta sig framår och förbi. Nu har vi nämnt flera spelare i Hammarby, men jag tycker att alla i hemmalaget kan vara nöjda med premiären. En till som förtjänar ett omnämnande är lagkapten Alice Carlsson. Mittbacken gjorde också sin första match i allsvenskan, och hon satte ton och ledde sitt lag på ett föredömligt sätt, och presspelet var vasst.

Häcken vann - men fortfarande ingen som har gjort mål för klubben i allsvenskan
Häcken vann premiären mot Hammarby med 1-0. Det var klubbens första match i damallsvenskan. Så segern var historisk. Men det finns fortafarande ingen historisk spelare som har gjort klubbens första mål i damallsvenskan. Målet som avgjorde matchen var nämligen ett självmål. Anna Csikis hörna nickskarvade in i eget mål av Fanny Hjelm.
Publicerad 2021-04-18 kl 17:07