FEM SPANINGAR: "Bästa tänkbara start för nye Rosengård-tränaren"

Damallsvenskan

MALMÖ. FC Rosengård tog första segern i damallsvenskan efter 4-0 mot Vittsjö GIK.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Drömstart under nye tränaren
38 sekunder. Så kort tid behövde krisande FC Rosengård innan de gjort det första målet under nye tränaren Joel Kjetselberg, som ersatt sparkade Renée Slegers. Det var Fiona Brown som spelade fram Karin Lundin till målet, och efter en halvtimmes spel var det skotskan Brown som själv satte nästa mål. 3-0 kom på en vacker frispark av Olivia Schough under tilläggstiden och 4-0 satte Gina Chmielinski i den 82:a minuten. Hon hade då knappt varit på planen i en minut. Allt gick FC Rosengårds väg i kväll, och Kjetselberg kunde knappast fått en bättre inledning på chefstränaruppdraget.

Brown ägde vänsterkanten
Rosengård-veteranen var hela tiden spelbar på vänsterkanten, och gjorde något så ovanligt som både mål och assist i matchen. Inlägget fram till ledningsmålet var fint, liksom det som ledde fram till egna målet - även om det knappast var menat som ett avslut. Brown har varit in och ut ur startelvan men levererade verkligen en högkvalitativ insats i kväll.

Rakare Rosengård med mycket energi
Kjetselberg ställde upp laget i en 3-4-3-formation och skiftade därmed från Slegers 4-3-3-system. Brown och Jessica Wik låg brett på kanterna och gav hela tiden lagkamraterna alternativ att spela framåt längs flankerna. Det krångliga spelet under säsongsinledningen blev rakare, och regerande mästaren kom ut uppumpad med energi. Den här gången funkade utmärkt med att gå tillbaka till grunderna och fokusera på att främst försvarsspelet skulle sitta.

Vittsjö utnyttjade inte lägena
Skånelaget hade en riktigt bra målchans och en helt okej innan Rosengård dubblade ledningen i första halvlek. Vittsjö fick dock inte något av möjligheterna på mål och utnyttjade inte att Rosengård gick in till matchen med sju baklängesmål på tre matcher. För visst märktes en oro i hemmaförsvaret, vilket inte är konstigt efter en skakig säsongsinledning. I den andra halvleken stod hemmalaget dock för en solid försvarsinsats och Vittsjö kom till få klara lägen.

Viktig första nolla för Polozen
Förstamålvakten Teagan Micah lider fortfarande av sviterna efter en hjärnskakning och är inte med i matchtruppen. I kväll var andramålvakten Angel Mukasu tillbaka på bänken efter en fingerskada, vilket gjorde att reservkeepern Somea Polozen fick fortsätta med att vakta målet i allsvenskan. Orutinen lyser fortfarande igenom hos 20-åringen. I den andra halvleken agerade hon inte förtroendegivande, och dålig kommunikation mellan henne och Gudrun Arnardottir höll på att kosta laget ett baklängesmål. Likväl var det viktigt att Polozen fick hålla nollan till slut. För Rosengård var det första matchen utan insläppt mål sedan cupmatchen mot Alingsås i mars månad.

Publicerad 2023-04-21 kl 20:39