FEM SPANINGAR: "Det krävs för att de ska vara i toppen"

STOCKHOLM. Mia Jalkerud gav svar på tal. Bajens tuffa schema. Och Eskilstunas starka prestation efter flera spelartapp.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Jalkeruds svar på tal
Det skar sig totalt mellan Mia Jalkerud och Djurgården efter säsongen 2019. Det går att läsa om här. Om det stämmer att klubben inte kunde hjälpa till med familjesituationen så är det ju… anmärkningsvärt. Sedan kanske det är som Eskilstunas tränare Magnus Karlsson säger, att man tänker ju att det måste ha hänt något. För om Djurgården hade haft henne i laget så hade man varit bättre.
Men Norska Arna-Björnar ville ha ha Jalkerud och klarade av att hjälpa till med familjesituationen. Samma sak med Eskilstuna där Jalkerud är ny anfallare och sambon Gudbjörg Gunnarsdottir ny målvaktstränare. Och det gav resultat direkt. Jalkerud gjorde ett mål och en assist och var bäst på planen när Hammarby besegrades med 2-0. Det var nära att bli ytterligare ett mål och kunde också ha blivit två-tre assist till. Därmed sköt hon upp Eskilstuna på Champions League-plats. På lördag spelar Djurgården derby mot AIK, en viktig match i bottenstriden.

Blytung förlust för Hammarby - nu väntar tufft schema
”Nu är det ingen glad spelare som du ska prata med.” Det sa lagkapten Alice Carlsson efter 0-2-förlusten. Inte så konstigt. Hennes Bajen kom helt snett in i matchen. Två frilägen mot sig efter tre minuter. Hade Felicia Rogic varit skickligare så hade det redan då stått 2-0. Men sedan 0-1 efter fyra minuter. 0-2 efter 17. Bajen första 25 minuter var… fruktansvärt svaga. Utan Madelen Janogy är det svårt att vända på det. Nu gick Eskilstuna om Hammarby i tabellen. För Bajen väntar nu tuffast tänkbara spelschema. Häcken borta, Kristianstad borta och Rosengård hemma. Efter det vet vi kanske om Bajen kommer att hänga med i toppen?

Eskilstuna på CL-plats
Eskilstuna körde om både Kristianstad och Hammarby i tabellen och är nu trea. Starkt med tanke på att laget under sommaren tappade Emma Holmgren, Loreta Kullashi, Amanda Nildén, Fanny Andersson och Kaisa Collin. Fem ut. Bland annat till Lyon, Juventus och Rosengård. Mia Jalkerud och Paulina Nyström in. Därför måste prestationen mot Hammarby ses som väldigt stark.

Bra åt båda håll
Detta var faktiskt Eskilstunas sjätte raka seger. Och på de sex matcherna har man inte släppt in ett enda mål. 1-0 mot Linköping, 2-0 mot AIK, 2-0 mot Växjö, 1-0 mot AIK, 1-0 mot Djurgården, 2-0 mot Hammarby. Försvaret med kapten Matilda Plan i spetsen är starkt, och det finns bredd då Emma Östlund började på bänken. Och framåt kan firma Jalkerud/Rogic slå hål på vilket försvar som helst.

Janogy behövs illa kvickt
Om Hammarby ska hänga med i toppen så behövs Madelen Janogy. Pratade med henne kort efter matchen mot Eskilstuna och då sa hon att hon inte tränat ett fullt pass efter skadan hon fick med landslaget under OS, men att hon känner sig mycket bättre nu och räknar med att spela i nästa match som är mot Häcken. Det behövs. Mot Eskilstuna tog sig Bajen in i matchen efter ungefär 25 minuter. Men då stod det redan 0-2. Och även om man jagade på efter ett reduceringsmål så saknade man skicklighet i de avgörande lägena. Med Janogy på planen så blir lagets offensiv flera nivåer vassare.

Publicerad 2021-08-20 kl 22:28