FEM SPANINGAR: "Inget anfallsspel i mästarklass av Göteborg"

Men mot Eskilstuna tappade laget poäng i den 92:a minuten.
Här är Andréas Sundbergs spaningar.

Se Eskilstunas sena kvittering i spelaren.

Inget anfallsspel i mästarklass
Det var Kopparbergs/Göteborg som hade mest boll och förde spelet, men som hade svårt att skapa heta målchanser. De centrala mittfältarna Vilde Böe Risa och Filippa Angeldahl var bra och rullade, fördelade och försökte med instick, men när det var på väg att uppstå chanser så försvarade sig Eskilstuna väldigt bra. Vaila Barsley var smart och värderade bra när hon skulle pressa och när hon skulle falla, och hon styrde sitt försvar, gjorde flera vassa brytningar, och gjorde en väldigt fin match.

I den första halvleken släppte hemmalaget till en målchans och sedan ett mål. Chansen fick Rebecka Blomqvist när hon vann en duell mot Matilda Plan, kom fri och avslutade, men Emelie Lundberg gjorde en bra räddning.

Eskilstuna gjorde det som Kristianstad inte gjorde mot Kopparbergs/Göteborg, nämligen läste spelet och föll med backlinjen så att Blomqvist inte fick läge att kontra.

Precis som i premiären så fick Göteborg ett psykologiskt viktigt mål precis innan halvtid. Den här gången var det inhopparen Julia Roddar som fick bollen strax utanför motståndarnas straffområde. Anna Oscarsson missade i presspelet och Roddar fick tid och utrymme att smälla till bollen som snyggt seglade upp i krysset. En fin prestation av Roddar.

I andra halvlek fortsatte bortalaget att ha mest boll och tryckte tillbaka hemmalaget. Men Eskilstuna, med Vaila Barsley och Matilda Plan i spetsen, såg till att det inte blev några jättechanser. Man hotade inte på kanterna, mittfältsspetsen Julia Zigiotti Olme hittade inga ytor där hon kunde hota, utan det var oftast Böe Risa och Angeldahl som försökte hitta inspel till anfallarna. Det gick lite för långsamt, var lite för lättläst och var helt enkelt inget anfallsspel i mästarklass av Göteborg.

Eskilstuna hade en chans och gjorde ett mål
Det var fokus på försvarsspelet och att ligga rätt i det defensiva positionsspelet. Det gjorde Eskilstuna bra. Men offensiven blev lidande. Under 91 minuter lyckades inte laget etablera anfallsspel och hota Göteborg. Bortalagets försvarsspel var i 91 minuter bättre än i premiären mot Kristianstad. Men så fick Eskilstuna en chans. I den 92:a minuten studsade bollen runt i Göteborgs straffområde innan den damp ned framför fötterna på Loreta Kullashi. Om Göteborg hade fått välja en av motståndarens elva spelare som inte skulle få bollen framför fötterna i det läget så är jag övertygad om att man hade sagt Kullashi. För Kullashi är klass och det visade hon när hon säkert tryckte in 1-1. Oerhört snöpligt för Göteborg som spelmässigt var det bättre laget.

Berglunds skada oroar
Satt i början av matchen och tänkte på att Emma Berglund borde kunna blanda sig i diskussionen om landslagsplatser. Men så satte hon sig ner på planen, höll sig för benet och avbröt matchen. Det oroar. Berglund har haft så mycket problem med lår och knän. Nu är det bara att hoppas att det inte var allvarligt.

Skadade sig Blomqvist också eller var tålamodet så kort?
Rebecka Blomqvist har slutat tvåa i skytteligan de två senaste åren. Hon gjorde två mål som avgjorde premiären mot Kristianstad. Mot Eskilstuna hade hon den bästa chansen i den första halvleken. Men när den andra halvleken började så var hon utbytt mot Stina Blackstenius. Frågan är om det berodde på en skada eller om hon bara fick en halvlek på sig att leverera? Förvånande om tålamodet är så kort med en spelare som är bäst i laget på att göra mål. Om det var ett byte på grund av att man ansåg att Blomqvist var svag i första halvlek så gav det ingen effekt och kan ha kostat poäng. Blackstenius var nära att komma till något läge, men fick inte till det i de avgörande lägena.

Kul att talanger fick speltid
Gjorde inför premiären en lista på damallsvenskans största talanger som är födda på 00-talet. Hade Hanna Wijk i Göteborg som fyra och Eskilstunas Emma Engström på plats 13. Båda fick hoppa in i lördags match. Engström, som inför säsongen värvats från AIK, fick assist på 1-1-målet.

Publicerad 2020-07-04 kl 18:22