POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
3d

Flera viktiga spelare har lämnat - men Karlernäs stannar: "Kommer att få en större roll"

Foto: Bildbyrån.

Cajsa Andersson, June Pedersen och Madelen Janogy har lämnat.
Men landslagsspelaren Julia Karlernäs valde att stanna i Piteå.
- Jag kommer att få en större roll, där jag behöver ta mer ansvar, säger hon till Fotbollskanalen. 

Landslagsmittfältaren Julia Karlernäs, 26, var under 2018 med och ledde Piteå till SM-guld. Mittfältaren stod för elva mål och en assist på 22 matcher och blev efter säsongen utsedd till årets mest värdefulla spelare i serien. Trots det blev hon inte uttagen i svenska truppen till VM i Frankrike, men däremot var hon med under förra landslagssamligen i höstas med spel mot USA i en träningslandskamp i Ohio. 

Men förra säsongen blev inte som Karlernäs eller Piteå tänkte sig. Piteå skulle försvara sitt SM-guld, men slutade i stället på sjätteplats, 15 poäng efter vinnaren Rosengård. Piteå tappade även efter säsongen flera tongivande spelare så som landslagsanfallaren Madelen Janogy, målvakten Cajsa Andersson och rutinerade backen June Pedersen. 

Karlernäs valde i sin tur att förlänga sitt kontrakt med ett år över 2020. 

- Jag känner ändå att jag har tagit stora kliv i Piteå och utvecklats mycket. Jag känner att jag kan utvecklas lite till och jag tror att jag kommer att få en större roll, där jag behöver ta mer ansvar. Jag tror att man växer av det, säger hon till Fotbollskanalen. 

Några viktiga spelare har lämnat. Övervägde du också att lämna?
- Ja, det är klart att jag övervägde det och det fanns alternativ och sådär. Jag tänkte igenom det, men landade i att jag tror att jag kan utvecklas här. 

Vad var det för alternativ?
- Det fanns bra alternativ, men det är ingen som kan säga vad som är bäst för en specifik person och just då kände jag att det här är bäst för mig, säger hon och fortsätter:

- Det fanns alternativ i damallsvenska och sedan fanns det även något intresse utomlands, men det var inte så konkret. 

Karlernäs berättar samtidigt att det var viktigt för henne inför förlängningen att känna att klubben är på rätt väg - trots spelartappen. Hon känner också just det. 

- Det är viktigt eftersom att man fortfarande vill att klubben satsar och fortfarande vill framåt och utvecklas. Det var något jag tänkte på. 

Hon tycker också att Piteås trupp ser spännande ut inför 2020, men att det möjligen kan behöva komma in något nyförvärv. 

- Jag tror att vi behöver värva någon mer, men annars tror jag att vi har det ganska fullt. Vi var ganska många i truppen i fjol med 23 stycken spelare och vi kommer inte att ha en lika stor trupp i år. Vi kanske siktar på att få in en till. 

Planen är att göra en bättre säsong än i fjol. Karlernäs vill slåss i toppen igen, men har i dagsläget svårt att sia om lagets slagstyrka. 

- Vi är inte alls nöjda med sjätteplatsen förra året. Nu har en del tongivande spelare lämnat, men det är också många unga hungriga som har kommit in. Det är lite svårt att säga hur vi står oss i nuläget, men vi har en bra grund och vi vill mycket. Jag vill också personligen väldigt mycket, men det är lite tidigt att säga hur slagstyrkan är. 

Karlernäs hoppas, vid sidan av klubblagsfotbollen, även på att få chansen i landslaget framöver igen. Hon tror att hon kan bidra där. 

- Om jag presterar bra i allsvenskan tror jag att chanserna är goda, då jag känner att jag presterat bra och att jag kan leverera och göra det bra i landslaget också, så det handlar nog för mig om att komma i form och prestera i allsvenskan. Då finns det goda chanser. Sedan är det en hård konkurrens och det kommer hela tiden upp nya duktiga spelare, men jag tror ändå att det finns goda chanser om jag presterar som jag har gjort.

Karlernäs är, även om det gick dåligt för laget, nöjd med sin egen fjolårssäsong. 

- Jag tycker att jag började lite sämre, men när jag kom igång efter någon månad spelade jag väldigt bra, precis som på hösten också. Jag kände att jag utvecklades och sammanlagt är jag nöjd med min säsong personligen. Jag gjorde en del mål och assist, som jag ville bidra med. Jag känner mig ändå nöjd med den säsongen totalt sett.

Publicerad 2020-01-14 kl 14:03
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå