Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Förbundet: Fått indikationer om att det skulle ske först 2022

1v

Går det rent juridiskt för BK Häcken att ta över Kopparbergs/Göteborgs plats i damallsvenskan 2021?
Ja, men det är fortfarande många frågetecken som kvarstår.

De senaste veckorna har varit turbulenta kring Kopparbergs/Göteborg FC. De regerande svenske mästarna kommunicerade först att man skulle lägga ner sin elitverksamhet, men kring nyår kom beskedet att man kommer fortsätter, om än inte i samma regi som tidigare.

Under onsdagen kom också beskedet att BK Häcken kallat till ett extra årsmöte där man ska ta beslut om ett övertagande av Kopparbergs/Göteborg, dess verksamhet och deras plats i damallsvenskan 2021.

- Utifrån de nya förutsättningar som GFC:s besked innebar, är vi övertygade om att det här vore det bästa för både BK Häcken och för Göteborgsfotbollen i stort, sade Häckens ordförande Anders Billström i en kommentar på föreningens hemsida.

ANNONS

För att det hela ska gå att genomföra behöver Häckens medlemmar rösta ja till förslaget och därefter kan processen börja för ett damlag i BK Häckens regi 2021.

Men om det rent juridiskt är möjligt råder det vissa frågetecken kring.

Svenska fotbollförbundets jurist Christine Stridsberg förklarar ärendet i ett mail till Fotbollskanalen där hon först och främst fastslår:

"Det är i sig fullt möjligt att göra organisationsförändringar som t.ex. att välja att slå samman två föreningar, och det är primärt en fråga för respektive förenings medlemmar".

Stridsberg skriver vidare att förbundet fått indikationer på att övertagandet skulle ske först 2022, alltså ett år senare än vad BK Häcken kommunicerade under onsdagen.

Hon skriver:

"De indikationer vi fått från föreningen är att de planerar för en eventuell överlåtelse av serieplatsen i damallsvenskan först till säsongen 2022, vilket sannolikt har bättre förutsättningar att godkännas än om man velat göra detta redan inför säsongen 2021", och lägger till att förbundets tävlingskommitté kommer göra en prövning om Häcken kan ta över Göteborg FC:s plats - förutsatt att medlemmarna röstar ja till förslaget.

ANNONS

Det som dock talar mot att Häcken rakt av kan ta över Kopparberg/Göteborgs plats i damallsvenskan är frågan om elitlicens. Där har Göteborg FC beviljats elitlicens, men detta är inget Häcken har ansökt om då lagets nuvarande damlag spelar i en division som inte kräver detta.

"En prövning görs alltid utifrån det enskilda fallets specifika förutsättningar, men det kan bl.a. vara så att överlåtelsen godkänns under förutsättning att den övertagande föreningen också tar över den överlåtande föreningens skulder, erbjuder möjlighet till övergång för kontrakterade spelare etc. Därtill har vi haft som policy att föreningar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan som måste genomgå licensnämndens prövning gällande elitlicens inte får genomföra överlåtelse efter den 31 december", skriver Stridsberg.

Ytterligare ett frågetecken är i vilket namn som de svenska mästarna ska ha under säsongen 2021. Stridsberg skriver att det formellt sett är Riksidrottsförbundet (RF) som tar beslut kring namnändringar, men tillägger också:

ANNONS

"Om Kopparbergs/Göteborg önskar byta namn på föreningen kan man göra en ansökan om namnändring när man vill, dock krävs synnerliga skäl för att SvFF ska tillstyrka en ansökan om namnändring som sker under perioden 1 april-14 november". 

Förbundsjuristen fortsätter:

"Eftersom namn inte får vara förväxlingsbart med annan förenings kan Kopparbergs/Göteborg inte byta rakt av till det redan befintliga BK Häcken".

Senare under onsdagskvällen tog Häcken kontakt med Fotbollskanalen för ett förtydligande. 

Man skriver: 

"Med anledning av att det är föreningen GFC som har den damallsvenska platsen och deadlinen de hade för att behålla den var 31/12, så kommer det fullständiga övertagandet - förutsatt att medlemmarna bifaller styrelsens förslag - ske först till 2022. 2021 blir ett övergångsår där, enligt förslaget, det damallsvenska  laget fortfarande tillhör GFC:s nuvarande organisationsnummer men i praktiken blir de en del av vår förening, med ett namn- och tröjbyte, redan nu. 

ANNONS

Dock kan namnet på det damallsvenska laget inte vara exakt "BK Häcken" under 2021, på grund av det separata organisationsnumret. Vad namnet blir får vi återkomma till, igen, förutsatt att medlemmarna röstar ja. På sikt kommer laget heta BK Häcken."

Publicerad 2021-01-13 kl 19:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto