Damallsvenskan

Arenan utrymdes - men det stoppade inte Linköping FC från att säkra Europaspel nästa säsong.
Skyttedrottningen Amalie Vangsgaard var nämligen glödhet.

Tabelltrean Linköping FC hade chans att säkra en Europaplats och kval till Champions League nästa säsong när man tog emot fyran Kristianstads DFF på fredagskvällen. Allt som behövdes var minst en poäng.

Drygt 20 minuter var spelat på Linköping Arena när gästerna skapade matchens första farliga målchans. Efter en tilltrasslad situation i straffområdet, i samband med en frispark, rensade en LFC-spelare bollen först i stolpen innan hemmaförsvaret lyckades reda ut situationen.

I stället var det LFC som tog ledningen kort därefter. Delaney Baie Pridham slog en alldeles för lös hemåtpassning, det utnyttjade Amalie Vangsgaard som ensam enkelt kunde placera in 1-0 i öppet mål.

En halvtimme in i första halvlek avbröts matchen plötsligt. Enligt Viaplay hade ett brandlarm då gått, vilket innebar att arenan var tvungen att utrymmas. Lokaltidningen Corren rapporterade att säkerhetspersonal på Linköping Arena beordrade publik att lämna läktarna samtidigt som spelarna vandrade in till omklädningsrummet.

Corren hävdar att det var ett larm i vaktmästarens garage som hade gått, vilket utlöste flera larm på arenan. Det rörde sig alltså inte om någon brand.

Efter ett cirka tio minuters långt uppehåll fick publiken komma tillbaka in på arenan och spelet kunde återupptas - då slog Linköping till. På hörnan direkt efter att spelet satts igång nådde Nellie Karlsson högst och nickade in 2-0. Ett resultat som stod sig till halvtidsvilan.

- Vi pratade om att det bara var att slå på "on-knappen" direkt och vara med från start, vilket vi gjorde bra. Vi gör en bra första halvlek, även om det blev lite konstigt och hackigt med brandlarmet, sa 2-0-målskytten Nellie Karlsson i Viaplays sändning.

I början av andra halvlek utökade Linköping ledningen ytterligare, och återigen var det Amalie Vangsgaard som höll sig framme - två gånger om. Danskan var påpasslig när hon stötte in sitt 21:a och, några minuter senare, 22:a mål för säsongen.

Kristianstad reducerade i slutminuterna men kom inte närmare än så. Linköping vann till slut matchen med 4-1 och går därmed upp på andra plats i damallsvenskan, dock med en match mer spelad än BK Häcken.

Däremot har både LFC och Hisingslaget säkrat Europaspel till nästa säsong efter fredagskvällens resultat.

Linköping FC: Andersson - E. Lennartson, Fischer, Karlsson - S. Lennartsson, Ahtinen, Takarada, Selerud - Kapocs, Vangsgaard, Momiki.

Kristianstads DFF: Loeck - Mayi Kith, Carle, Harrysson - Petrovic, Jacobsen Andradottir, Persson, Carlsson - Pridham, Viens, Tindell.