POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
4d

Gren om första tiden i GFC: "Kopparberg har en enormt stor potential"

Foto: Bildbyrån.

Nytt år, ny säsong och ny tränare.
Mats Gren njuter av den första tiden i Kopparbergs/Göteborg.
- Det har varit en fantastiskt bra upplevelse inledningsvis, säger han till Fotbollskanalen.

För knappt en månad presenterade Kopparbergs/Göteborg Mats Gren som ny huvudtränare för föreningen. 56-åringen kommer att dela ansvarat tillsammans med Jörgen Ericson. För en vecka sedan gjorde GFC sin första träning för året på Valhalla IP – och Gren har bara positiva saker att säga om den första träningsveckan i sin nya klubb.

- Det är otroligt bra inställning och fart på träningarna, bra kvalitet. Det finns egentligen bara positiva saker att säga hittills. Tjejerna är väldigt positiva och otroligt träningsvilliga. Det har bara varit positivt.

Vad var det som lockade med det här uppdraget?
- Damfotbollen har tagit stora steg och det jag har sett mycket av de senaste åren, framför allt av Kopparberg då, är att det har varit otroligt positivt med välspelad fotboll. Allting har utvecklats känns det som. Överallt, i hela samhället, har damfotbollen fått mycket högre standard. Och med Kopparberg, laget har en enormt stor potential och består mer eller mindre av landslagsspelare. Det är väldigt bra spelare.

Det har gått ett tag sedan det blev officiellt, men vad var dina förväntningar när du klev in i det här?
- Självklart hade jag pratat med Jörgen (Ericson) förut och sett många matcher från förra året. Jag hade en bra bild av laget och de flesta tjejerna. Sen har Jörgen sagt att det är en otroligt bra träningsgrupp och otroligt bra sammanhållning och att det finns väldigt stor potential i hela truppen. Och det ser man. Vi har haft väldigt bra träningar.

Svårt att svara på kanske, men upplever du att tjejerna har fått en nytändning av att en ny röst har kommit in?
- Det vet jag inte. Det får du fråga tjejerna om. Jag känner att både Jörgen och jag är väldigt lika på fotbollen och att vi har hittat våra roller väldigt bra redan efter en vecka och det fungerar otroligt bra. Det är klart att när någon ny kommer in är man alltid lite extra på tårna för att visa att man vill ha en startplats.

Det är tidigt och du är ny i klubben, men hur ser din målbild ut för kommande säsong?
- Vi har inte diskuterat det riktigt än, inte med tjejerna heller så det vill jag inte gå ut med. De ska ju också känna sig trygga med de målsättningarna vi har. Det får aldrig vara för lågt men de får heller inte känna att det blir för stor press. Där har jag kanske fortfarande lite för dålig känsla själv, jag och Jörgen ska gå in mer på det. Men vi ska landa lite till, vi har ett miniläger vid månadsskiftet där vi har tid för att sitta med sådant.

GCF har två raka andraplatser i damallsvenskan. 2018 fick de se sig besegrade av Piteå som vann guldet men en ynka poäng – och i fjol tog Rosengård hem serien, fyra poäng framför Göteborgarna. Hur Gren tror att Kopparberg ska kunna rubba Rosengård?

- Som sagt, just hur vi lägger målsättningen utåt får vi se, vi kanske också har en annan målsättning inåt. Det får vi ta och känna lite med tjejerna innan vi kommunicerar något. Men efter två andraplaceringar som Kopparberg har haft är det klart att vi vill vara med i toppen. Målsättningen är ju också att gå till Champions League varje år.

När det kommer till Champions League finns det även andra personer inom GFC som drömmer om framgångar i turneringen. Prioritet Finans, med vd:n Nils Wiberg i spetsen, meddelade i oktober att de går in med pengar i klubben – en summa som uppges vara 3,9 miljoner fördelat över tre år. I och med intåget i klubben drömmer Nils Wiberg om en CL-final på Gamla Ullevi 2021.

- De spelar ju i Champions League nästa år och var spelas Champions League 2021? Hur gammalt är Göteborg då? 400 år. Jag får ju drömma. Finalen spelas ju på vår nationalarena 2021, sa Wiberg till Fotbollskanalen i oktober.

Men riktigt så långt vågar inte Mats Gren drömma ännu. 2021 är då och 2020 är nu. Först ska han axla rollen som Marcus Lantz haft i klubben de senaste två åren. Två framgångsrika år. Men hur kommer GFC se ut under Grens ledning jämfört med Lantz?

- Det som Jörgen och Marcus började bygga på ska vi fortsätta med nu. De har verkligen spelat en bra fotboll med Kopparberg och som är rolig att titta på. Sedan får vi jobba på med den fysiska delen så att vi blir det starkaste laget, inte bara inom Sverige utan även i Europa så att vi orkar hålla emot även mot de bättre lagen. Det är det vi ska jobba med.

Hur går dina tankar då, vad har du själv för idéer för att forma laget?
- Jörgen och jag har suttit och har diskuterat igenom det här. Vi vill båda väldigt gärna att vi ska kunna och orka spela med lite högre press, kunna leta ut de situationerna så att vi får en sak till i ryggsäcken så att säga. Sedan ska vi bygga vidare på den offensiva delen där vi verkligen känner att vi är trygga med bollen, men samtidigt kunna få ett farligt djupledsspel så att det inte bara blir sidled. Det är väl det vi har kommit överens om och som vi även kommer träna ganska mycket på.

Det låter som att du har fått en härlig start.
- Jag är jättepositiv. Det har varit en fantastiskt bra upplevelse i början. Det är otroligt bra fart och kvalitet på träningarna.

Ett stenkast från GFC:s hemmaborg, Valhalla IP, är IFK Göteborgs Gamla Ullevi placerad. Gren fick sparken från Blåvitt i oktober 2018, men är inte överraskad över det som Blåvitt presterade under allsvenskan i fjol.

- För mig var det väl ingen jätteöverraskning. Vi visste från början när vi ställde om allting att det kommer ta ett litet tag. Ny tränare, halva truppen byttes ut, väldigt många yngre spelare kom in. Det var ganska självklart då att 2018 inte skulle bli en toppsäsong, det visste väl egentligen alla.

- Nu kom man inte bland de fem bästa 2019 heller, men man var med i toppen rätt länge. Sen måste man ha lite bredare trupp för att orka hålla i en hel säsong skulle jag tro. Det är väl samma i år, man får inte ha för tunn trupp för att vara med bland de fyra bästa och vara med och slåss om Europacup-platserna.

Gren avslutar:

- Men det var väldigt roligt och positivt att se tycker jag. För det var väldigt många spelare som jag tagit dit som blommade ut. Jag var och såg många Blåvitt-matcher och det gläder mig, jag gläds framförallt åt spelarna men även åt klubben. Jag har inget ont att säga om Blåvitt på det sättet. Fotboll är fotboll och saker händer. Jag tycker det är fantastiskt roligt när det går bra för klubben.

Publicerad 2020-01-16 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå