Häcken tog säker seger - Jansson brände straff

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Först räddade Jennifer Falk en straff.
Sen gjorde BK Häcken två snabba mål mot Hammarby för att bärga en sista vinst innan uppehållet.
- Otroligt skönt, säger Jennifer Falk.

BK Häcken kom till Hammarby IP med endast fem poäng på de fem senaste damallsvenska matcherna. Och Hammarby hade fem raka vinster i bagaget och ett enormt självförtroende med sig.

Det syntes inledningsvis när Emilia Larsson fick matchens hetaste chans efter dryga 20 minuter. Larsson kom ensam med Jennifer Falk och skottet gick rätt på Häcken-keepern.

Hammarby pressade framåt och var det tongivande laget under den första halvleken som inte bjöd på allt för många heta chanser. Men i den 42:a minuten såg Larsson ut att slänga sig rejält efter en situation i straffområdet med Lotta Ökvist - och domaren dömde straff.

En straff som Falk kom att rädda när Emma Jansson siktade in sig på vänsterkanten.

- Det var skönt att rädda den, det var kul, säger Häcken-målvakten.

Häcken hade en del halvchanser under den första halvleken men inget som hotade Anna Tamminen i hemmaburen. I den andra halvleken kom man ut som ett nytt lag och forcerade framåt. Först hade Stine Larsen en chans och sedan Pauline Hammarlund.

Men det smällde inte förrän i den 52:a minuten när Filippa Curmark spelade tillbaka till Marika Bergman Lundin som dundrade in bollen i det vänstra krysset. Minuten efter fick Andrine Hegerberg ett inlägg från högerkanten som hon var först på till 2-0. Sedan blev hon liggande kvar på konstgräset och det såg illa ut - men norskan reste sig och skrattade för att sedan spela vidare.

Bajens hade en chans i 76:e när debuterande Kyra Cooney-Cross drog till med ett distansskott som gick tätt utanför, men på stopptid kom också reduceringen från Matilda Vinberg som hittade in bakom Falk till 1-2.

Vinsten innebär att BK Häcken tagit sin första trepoängare på tre matcher. Och för Bajen innebär förlusten att vinstsviten på fem matcher nu är bruten och att man går in i sommaruppehållet med en förlust.

- Det var riktigt gött, skönt att vinna igen. Jag är så glad och det känns jätteskönt att vinna. Vi kämpade hårt och alla krigade. Vi spelade kanske inte vår bästa fotboll, men just nu gäller det bara för oss att kriga, och sedan kommer det komma, säger Jennifer Falk och fortsätter:

- Vi har varit lite bekväma med att ha bollen, så nu har vi bestämt oss för att vi bara ska köra, och det fungerade i dag.

Vad betyder det att gå in i uppehållet med en vinst?
- Otroligt skönt, det är en känsla man tar med sig in. Det känns bra personligen inför EM och för hela laget inför hösten.

Hammarbys Adelina Engman är i sin tur besviken efter matchen.

- Jag är bara så besviken på allt. Jag tycker att vi spelade väldigt bra i första och skapade många chanser. Vi kunde kanske lett med 2-0 i halvtid, men sedan släppte vi in två skitmål och därefter stukade jag foten, säger hon.