Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

DAMALLSVENSKAN

Harders målform har gett guldläge

Foto: SCANPIX

Pernille Harder leder damallsvenskans skytteliga, är tvåa i assistligan och jagas av europeiska toppklubbar.
Men innan beslutet om framtiden fattas ska den danska anfallsstjärnan vinna sitt första SM-guld med Linköping - och slå sitt eget målrekord.

Linköping tog sitt hittills enda SM-guld 2009. Nu är klubben väldigt nära sin andra titel.

Med tre omgångar kvar att spela är man fem poäng före Rosengård, som tagit tre raka SM-tecken. Vinst borta mot Vittsjö under söndagen samtidigt som Malmölaget tappar poäng hemma mot Eskilstuna så är det klart för Linköping redan i helgen.

- Även om läget ser jättebra ut och det är skönt att kunna avgöra på egen hand är det absolut inte klart ännu. Vi har pratat väldigt mycket om att fortsätta vara ödmjuka och verkligen ta en match i taget, säger Pernille Harder.

Den danska anfallsstjärnan är en starkt bidragande orsak till årets suveräna säsong. Så här långt har laget inte förlorat en enda match. På 19 omgångar har tabellettan 17 segrar, två oavgjorda och 60-14 i målskillnad. LFC har släppt in ungefär lika många mål (14 hittills) som under de senaste åren. Den stora skillnaden är offensiven, där 43 fullträffar i fjol redan nu är uppe i 60.

Bästa säsongen

Stina Blackstenius (16 mål) och Kristine Minde (10 mål) har ökat sin målproduktion rejält mot tidigare säsonger, samtidigt som Harder är på god väg att slå sitt eget rekord. 2013 svarade 23-åringen för 18 mål - nu är damallsvenskan skytteligaledare uppe i det antalet redan efter 19 omgångar.

Lägg dessutom till nio målgivande passningar och en andraplats i assistligan.

- Givetvis är jag sugen och ska göra allt för att slå mitt rekord och gärna komma upp i minst 20 mål. Det är min bästa säsong i karriären, även spelmässigt och för att jag håller en ännu jämnare nivå än tidigare, säger Harder.

Tränaren Martin Sjögren lyfter fram henne som damallsvenskans bästa spelare.

- Jag har haft Pernille ända sedan hon kom till Linköping sommaren 2012 från danska ligan och utvecklingen pekar rakt uppåt. Pernille är så nära komplett man kan komma som spelare och den enda tillsammans med Marta i serien som kan avgöra en match helt på egen hand, säger han.

På väg till Wolfburg?

Mest imponerad är Sjögren över danskans driv och vilja att hela tiden bli bättre.

- Martin har alltid trott på mig och gett mig mycket ansvar, det är något jag vuxit av. Jag har en stor roll i vårt anfallsspel där mycket går ut på att jag ska komma rättvänd mellan motståndarnas mittfält och backar, säger Harder.

Hon var inte ens 17 år fyllda vid debuten i Danmarks A-landslag och har två EM-brons på meritlistan; ett med A-landslaget och ett med F17.

Nästa år väntar EM i Nederländerna - och kanske spel i tyska ligan. Kontraktet med LFC går ut i höst och Harder jagas av bland annat topplaget Wolfsburg.

- Jag vill gärna spela i tyska ligan, samtidigt lockar Champions League med Linköping. Får fundera senare, nu ska vi avsluta bra här och vinna guldet, säger hon.

Publicerad 2016-10-14 kl 14:07
DAMALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER