Hasund bakom allt när Hammarby körde över Djurgården i Stockholmsderbyt

Damallsvenskan

Det var inget snack om saken i söndagens derby mellan Hammarby och Djurgården.
Madelen Janogy blev tvåmålsskytt när matchen slutade 3-0, framför den jublande hemmapubliken.
- Vi är i en bra situation och mår väldigt bra, säger Pablo Piñones-Arce till Fotbollskanalen.

Se målen från Stockholmsderbyt i TV4 Sportens sändning i spelaren ovan.

Omgång 17 av damallsvenskan bjöd på ett brinnande Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården. Det var i maj som lagen gjorde upp senast. Då segrade Hammarby med 2-1 på övertid.

Inför drabbningen förutspådde man att derby-inramningen skulle innebära den största publiken hittills den här säsongen drygt 8978 åskådare var på plats. Med klart flest Bajen-supportrar på plats gjorde Djurgårdens supportrar vad de kunde för att bryta igenom.

Hemmalaget kom till matchen med lätt bagage, en bortavinst mot Eskilstuna United i återstarten av damallsvenskan. Gästerna reste något tyngre då man förlorade mot Linköping senast. Då gjorde Djurgårdens nyförvärv Ebba Hed debut för klubben, med ett inhopp i andra halvlek. Under söndagen spelade 22-åringen sin första match från start.

På planen fanns också två välkända namn i A-landslagssammanhang. Jonna Andersson startade för Hammarby och Hedvig Lindahl vaktade Djurgårdens mål.

Knappt tre minuter in i första halvlek hade Hammarby redan bjudit på två nämnvärda lägen. Först tog sig Matilda Vinberg runt på sin högerkant. Men inspelet landade i en tom box. Inte långt efter satte Madelen Janogy fart mot Hedvig Lindahls bur. Bajens främsta målskytt den här säsongen gick ned i straffområdet och ropade på straff, men huvuddomare Eva Svärdsudd lät spelet fortgå.

I den sjunde matchminuten fick hemmalaget hål på gästerna efter en tavla från landslagsmålvakten. Vilde Hasund serverades en djupledsboll som hon tog väl hand om. Ledningsmålet satte norskan från planens kanske snävaste vinkel.

Hasund fortsatte skapa oreda, framför allt på Djurgårdens högerkant. Halvvägs in i första halvlek tryckte Hasund på för 2-0 efter en frispark slagen av Kyra Cooney-Cross, men utdelningen uteblev.

Målchanserna duggade tätt för hemmalaget. Men med dryga halvtimmen spelad gjorde Djurgården ett försök att leta sig in i derbyt genom att skapa några hörnor och en frispark. Men någon kvittering kom aldrig och Hammarby vägrade släppa greppet.

När andra halvlek drog igång hann Djurgården knappt komma till rätta innan ett hänsynslöst Hammarby dundrade fram med Hasund och Janogy i spetsen. Den här gången var det Hasund som spelade fram bollen till Janogy som avslutade längs marken i bortre stolpen.

Samma firma skulle slå till igen – knappt 15 minuter senare. Då fick Janogy fira sitt andra mål för matchen, sjunde för säsongen, till en jublande hemmapublik.

Gästerna gjorde därefter två byten. Linda Motlhalo och Sara Olai klev av och ersattes av Lova Lundin och Julia Walentowcz.

Men Djurgården fick inte stopp på ett forcerande Hammarby som trots sin 3-0 ledning inte växlade ner. Jonna Andersson bjöd på en ribbträff och Janogy var inte långt ifrån att fullborda ett hattrick i slutminuterna.

Pablo Piñones-Arce var minst sagt nöjd med sitt lags insats.

- För vår del är de vitkigt att se att vi kan fortsätta på det vi håller på att bygga. Jag tycker vi startar matchen väldigt bra. Vi gör väldigt många bra saker i dag allt. Vi har spelare som kommer in och gör bra ifrån sig. Vi är i en bra situation i truppen och mår väldigt bra. Jag tycker vi ser det idag, vi släpper inte till allt för mycket och skapar mcyket framåt. Det är där vi är. Sen är det klart att det alltid finns saker man kan bli bättre på, lite av de chanser vi får emot oss – "anfallserrors", där hade vi ett par. Framför allt i första, säger han till Fotbollskanalen.

Djugårdens huvudtränare Magnus Pålsson gratulerade Bajen till segern och menade att starten på matchen blev för tuff för Djurgården att hantera.

Först grattis till Hammarby, de gör en bra match. Vi får en tung start med 1-0 emot oss och kommer inte in i försvarsspelet. Anfallsmäsigt kommer vi till de ytorna vi vill runt Hammarby men lyckas inte komma in bakom de på ett bra sätt. Hammarby är starkare än oss i första och andra börjar med ett tidigt mål jobbigt att få emot.

Hammarby: Tamminen - Nyström, Sørensen, Nevin, Andersson - Kellond-Knight, Cooney-Cross - Vinberg, Hasund, Larsson - Janogy.

Djurgården: Lindahl - Olai, Asplund Lövgren, Karlsen, Hed - Bergström, Motlhalo, Lilja, Almqvist, Johansson - Lindwall

Publicerad 2022-08-21 kl 16:52