IFK Norrköping tog historisk seger - i rejält snöoväder mot Växjö DFF

Damallsvenskan

IFK Norrköping tog en historisk 2-1-seger mot Växjö DFF i den damallsvenska premiären.
Klubben vann sin första match i serien någonsin - trots ett rejält snöoväder.

När den ena damallsvenska nykomlingen, IFK Norrköping, tog emot den andra, Växjö DFF, på PlatinumCars Arena spelade hemmalaget sin första match någonsin i damallsvenskan.

Väderförhållandena var inte optimala då det var kraftigt snöfall över Norrköping och en plogbil fick rensa planen på snö inför match. Men vädret till trots dök en hel del supportrar upp för att heja fram Peking i denna historiska match.

Inledningsvis var Norrköping starka. Man vann många dueller och redan efter sex minuter fick Chelsie Dawber ett fint läge att ge hemmalaget ledningen, men australiensiskan lyckades inte hålla nere skottet och sköt över.

Revanschen skulle dock komma för ytterspringaren. I den tolfte minuten slog Dawber ett inlägg från sin högerkant som Louise Högrell Ledbetter i Växjö-målet missbedömde bollbanan på - och fick se segla in i målet bakom sig till 1-0. IFK Norrköpings första damallsvenska mål någonsin - signerat Chelsie Dawber.

Efter 1-0-målet växte Växjö in i matchen mer och mer. Evelyn Ijeh skapade oreda för Norrköpings-försvaret med skickliga löpningar både med och utan boll. I den 16:e minuten drev hon sig igenom hemmaförsvaret och placerade ett avslut lågt vid den främre stolpen, men Peking-målvakten Sofia Hjern stod rätt placerad och räddade avslutet.

Ju längre halvleken led blev planen mer svårspelad på grund av snöovädret. Det blev mycket kamp om bollen och matchen var böljande, där både Norrköping och Växjö skapade lägen. Hemmalagets duo My Cato och Diljá Yr Zomers var framför allt aktiva och stack ut.

Alltjämt blev det inga fler mål i den första halvleken. Norrköping klev in i halvtidsvilan med en 1-0-ledning.

När den andra halvleken var tio minuter gammal var hemmalaget bara decimeter ifrån att utöka sin ledning. Ett inspel från vänsterkanten nådde Cato i Växjös straffområde som tog avslut. Peking-kaptenens skott tog i ribban och studsade ner på ryggen på Ledbetter i Växjö-målet - nästan på mållinjen - innan läget kunde avvärjas.

Sedan vände det snabbt.

Bara fyra minuter efter Catos ribbskott anföll gästerna. Ijeh var mycket nära att stöta in ett inspel från vänster i mål men hann inte fram. Bollen förblev lös i Norrköpings straffområde, dock, och Elin Nilsson var först fram till den och petade in 1-1-kvitteringen i mål.

Likt i den första halvleken blev planen mer och mer svårspelad ju längre halvleken led på grund av snön, efter att planen plogats i halvtid. Med dryga timmen spelad levde bollen lite sitt eget liv. På vissa ytor stannades den upp av snön, på andra ytor gled den fram snabbare än vanligt.

Planförhållandena verkade passa Växjö bättre, som tog över spelet ju längre matchen gick. Men när det luktade ett till mål för Växjö vände det i stället snabbt åt andra hållet.

Med 15 minuter kvar på matchuret avancerade Cato in i Växjös straffområde. Efter ett par motlägg mellan Cato och Växjö-försvararna letade sig bollen i stället fram till Vilma Koivisto - som dundrade in 2-1 i nättaket till hemmalaget.

Och det skulle även komma att bli slutresultatet. Norrköping tog en historisk seger då man vann sin första damallsvenska match någonsin, framför de 1739 personer som hade tagit sig till PlatinumCars Arena denna måndagskväll. Växjö, i sin tur, får vänta med sina första poäng sedan återkomsten till damallsvenskan.

IFK Norrköping: Sofia Hjern - Irma Cajlakovic, Shannon Woeller, Ebba Handfast, Sabina Ravnell - Elsa Burvall, Vilma Koivisto - Chelsea Dawber, My Cato, Dilyá Yr Zomers - Wilma Leidhammar.

Växjö DFF: Louise Högrell Ledbetter - Elin Nilsson, Emma Pennsäter, The Birglund, Amanda Altheden - Alexandra Jonasson, Tilde Johansson, Heidi Elisabeth Ellingsen - Juliette Kemppi, Evelyn Ijeh, Nesrin Akgün.