Janogy slog till igen - tvåmålsskytt i segern mot serieledande Rosengård

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Fyra år. Så lång tid hade det gått sedan Hammarby besegrade Rosengård.
Men på lördagen vann man bekvämt med 2-0.
- Det är tufft såklart, säger Rosengårds Emma Berglund i Viaplays sändning.

På lördagen tog formstarka Hammarby emot serieledande Rosengård i damallsvenskan. Då var man tillbaka på "Kanalplan", där det fullständigt kryllade av matchsugna Bajen-supportrar. Hammarby hade plockat nio poäng på de tre senaste matcherna sedan återstarten och låg på en femteplats i tabellen. Gästerna hade bara en förlust på 18 matcher.

Men när den första halvleken blåstes igång fick Rosengård en mardrömsstart. Trots att Sofie Bredgaard bjöd på matchens första skott på mål inledde hemmalaget offensivt. Med drygt fem minuter spelade av matchen kom Hammarbys Madelen Janogy runt på vänsterkanten och spelade bollen in i straffområdet. Matilda Vinberg var med på noterna, men hann inte riktigt fram.

Samma situation upprepades bara minuter senare. Samma Janogy spelade åter in bollen i straffområdet, den här gången fick man till ett avslut men bollen gick ut till hörna. De två anfallen blev startskotten för Hammarbys dominans med Janogy i spetsen.

Anfallen och målchanserna duggade tätt. Bland annat hade Emma Janssson ett skott utifrån som tog i ribban.Rosengård var rejält tillbakatryckta och hade stora problem att kontrollera ett forcerande Bajen. Flera gånger tvingades man rensa bort bollen. Till slut orkade inte gästerna stå emot pressen och firma Hasund och Janogy uppvisade, precis som i tidigare matcher, ett lyckat samarbete.

Vilde Hasund kom runt på vänsterkanten. I boxen fanns Madelen Janogy som kunde sätta 1-0. Det var inte sista gången Janogy var framme. Knappt tio minuter senare var 2-0 ett faktum vilket innebär att forwarden klättrar till en delad fjärdeplats i den damallsvenska skytteligan. Tio mål, precis som Olivia Schough.

Rosengård hämtade sig något mot slutet av första halvlek och lät inte Hammarby trycka på lika hårt. Men resultatet stod sig halvleken ut. I halvtid gjorde Rosengård ett byte. Halimatu Ayinde klev av och ersattes av Mia Persson.

Precis som i inledningen av den första halvleken kom Rosengård till det första anfallet även i andra, den här gången var det med Olivia Schough i spetsen. Men det blev ingen utdelning. Därefter såg gästerna ut att få en ny chans när domaren dömde straff. Olivia Schough drev bollen in i straffområdet och gick till marken efter en duell med Bajen-försvararen Alice Carlsson. Schough stod redo vid straffpunkten när straffen drogs tillbaka.

Rosengård kom till fler chanser i andra halvlek än i första. Men det var inte mycket som gick med gästerna den här lördagen och man hade svårt att ta sig ur Hammarbys grepp.

Matchen slutade 2-0, vilket betyder att det är första gången på fyra år som Hammarby besegrar Rosengård.

- Vi var väldigt passiva och hamnade egentligen helt fel, samtidigt som de fick spela på sina styrkor i djupledsspelet och gjorde det bra utifrån det, fortsätter hon.

Hammarbys Alice Carlsson är i sin tur mer än nöjd efteråt.

- Vi hade en fantastisk inställning och gjorde en fantastisk match. Jag tycker att vi startade matchen riktigt bra och satte prägel på hela matchen. Sedan blev vi lite låga i slutet av första halvlek, då vi blev lite trötta och bjöd in dem. Vi mötte ett riktigt bra lag, men jag tycker inte att de skapade så mycket, så jag tycker vi vann rättvist, säger hon till Viaplay.

Hammarby: Tamminen - Nyström, Carlsson, Boye Sørensen, Andersson - Kellond-Knight, Jansson - Hasund, Vinberg, Engman - Janogy.

Rosengård: Micah - Öling, Berglund, Arnardottir, Wik - Ibrahim, Ayinde, Knaak, Bredgaard - Brown, Larsson, Schough.