Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: SCANPIX

Jätteavtalet - sponsorer går in med 21 miljoner till FC Rosengård

MALMÖ. 13 stora företag från Malmö väljer att lägga in pengar i FC Rosengård. Satsningen ger klubben 21 miljoner kronor.

- Det här är den största enskilda satsningen på professionell damfotboll i Sverige, säger klubbens VD Klas Tjebbes.

Fjolårets Damallsvenska mästare FC Rosengård presenterade på en presskonferens idag en ny storsatsning på sponsorsidan. 13 stora företag från Malmö kommer att gå in med 21 miljoner kronor under en treårsperiod, vilket säkrar upp en hälften av alla sponsorintäkter som de vill ha under den perioden.

Klubbdirektören Klas Tjebbes menar att den stora skillnaden nu blir en långsiktig stabilitet. Sponsorintäkterna blir inte högre, men det är fler som bidrar under ett treårsavtal. Tanken är att garantera damspelare en stabil karriär, främst ekonomiskt.

- Vi vill etablera proffsfotboll för tjejer med en hållbar ekonomi, och det är viktigt, istället för att storsatsa kortsiktigt med ett fåtal företag.

ANNONS

- IFK Göteborg och Malmö FF gjorde det på 80-talet på herrsidan. Vi håller på att göra det nu.

- Vi vill också ha en bra plats i den europeiska näringskedjan de kommande 10-15 åren. Att kunna utveckla egna ungdomar och kunna sälja deras kontrakt. Att vara som andra klubbar är på herrsidan.

FC Rosengård hade förra året kostnader på 30 miljoner kronor och intäkter på 30 miljoner kronor, inkluderat herr- och ungdomssidan, vilket gjorde att de rapporterade ett nollresultat. Totalt hamnade lönerna på damsidan på 12,9 miljoner kronor, men det här innebär inte någon sportslig storsatsning.

- Vi fortsätter att spara, vi tycker det är viktigt att visa det. Vi gjorde ett stort sparprogram inför 2015, och kommer göra det inför 2016.

Samtidigt vill FC Rosengård också i framtiden ha högre bidrag från Champions League. För 2015 fick de drygt en miljon kronor från UEFA, och att vinna hela turneringen ger tre miljoner kronor. Tjebbes säger att av pengarna som går runt i Champions League, så går endast 0,2 procent till damfotbollen och 99,8 procent till herrfotbollen. Samtidigt pratar han också om att en av de största utmaningarna till att höja publiksiffrorna.
ANNONS

Målen de kommande åren är att vinna Damallsvenskan, gå så långt som möjligt i Champions League, göra det möjligt för damer att spela fotboll på heltid, och att bygga sociala projekt.

- Den här klubben är minst lika mycket en samhällsbyggare. Vi bedriver också ett jättestort arbetsmarknadsprojekt. I den här klubben finns 31 anställda som jobbar bara med det. På tre år har den här lilla fotbollsklubben ordnat sysselsättning åt 970 personer. Drygt 700 har fått riktiga jobb i minst tre månader, och ytterligare drygt 200 har börjat studera på Malmö Högskola.

- De är alltså nästan 1000 personer som en liten fotbollsklubb har tagit från samhällets ”payroll”, till att försörja sig själva och betala in till samhället. Tänk om alla fotbollsklubbar hade gjort det.

Dessutom finns ett projekt i Sydafrika, och under 2016 startades ett nytt projekt på beställning från Migrationsverket. Tanken är att FC Rosengård ska få 1000 nyanlända flyktingar per år ut på arbetsmkarnaden. Tjebbes menar dock att de här sociala projekten inte sponsras av de 13 sponsorerna, utan att det finansieras av andra bidrag, bland annat från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
ANNONS
Publicerad 2016-03-14 kl 14:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto