POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
5v

Karlernäs petad i två samlingar - men hoppet lever om VM: "Liten chans"

Foto: Bildbyrån.

Mest värdefulla spelaren i damallsvenskan 2018. 
Men efter januarilägret har hon inte varit med i landslaget.
Trots det hoppas Julia Karlernäs på en plats i VM-truppen. 
- Jag tror att det finns en chans, men det kommer att bli tufft, säger hon till Fotbollskanalen. 

Piteå-mittfältaren Julia Karlernäs, 25, var en tongivande spelare när Norrlandslaget i fjol tog SM-guld och efter säsongen prisades hon som årets mest värdefulla spelare i damallsvenskan på Fotbollsgalan.

Karlernäs, som redan i VM-kvalet kom till spel mot Ukraina, blev därefter uttagen till Peter Gerhardssons januariläger och fick speltid genom ett inhopp i landskampen mot Sydafrika. Men till Algarve Cup blev hon petad och likaså till senaste samlingen med matcher mot Tyskland på hemmaplan och Österrike på bortaplan.

En anledning till att Karlernäs inte blev uttagen till Algarve Cup var att hon måste bli "mer internationell i sitt spel". Vad innebär då det?

- Jag skulle väl tro att det kanske är att orientera sig, så att man kan ta beslut lite snabbare och särskilt som innermittfältare behöver man skapa tid för sig själv och det är kanske det han menade, att man kan ta bra beslut sedan i passningsspelet genom att orientera sig bättre, säger hon till Fotbollskanalen. 

Karlernäs fortsätter:

- Det är klart att jag blev besviken när jag inte blev uttagen till Algarve-lägret, då man ville vara med och när man har blivit uttagen till landslaget, så vill man vara med, men den besvikelsen har lagt sig nu. Jag kan inte vara mer än den spelaren jag är och prestera så bra jag kan, så nu vill jag bara prestera och sedan kan det bero på olika faktorer om man kommer med eller inte.

25-åringen har inte haft kontakt med Gerhardsson sedan uttagningen till Algarve Cup, men ännu lever hoppet om en plats i den svenska VM-truppen (som tas ut den 16 maj). 

- Jag tror att det finns en chans, men det kommer att bli tufft. Jag tror nog att det finns en liten chans, men sedan beror det lite på. Jag kan göra en väldigt bra vår, men sedan vill han kanske ha en annan spelartyp. Det beror inte bara på mig, även på vad han vill ha in. Det finns en liten chans, säger hon. 

Hon känner däremot inte stress över att prestera fram till dess i damallsvenskan. 

- Jag tror inte att det gynnar mig, så jag försöker att lägga undan det och göra bra prestationer i varje match. Jag vet att det är tufft och tuff konkurrens, så jag ska bara göra bra prestationer och sedan är det upp till honom. 

Karlernäs spelade från start i Piteås premiärseger mot Djurgården och på måndag väntar spel mot Växjö på bortaplan i Småland. 

- De kommer säkert vara superladdade i sin hemmapremiär och de åkte på förlust mot Linköping, så de är säkert jättetaggade. De har skickliga offensiva spelare, särskilt Anna Anvegård, så det gäller att ligga rätt och ha ett bra försvarsspel och göra en bra taktisk match, säger hon. 

Publicerad 2019-04-20 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå