Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Kommunen försvarar Rosengård efter lyxresan med sponsorer: ”Överdrivet”

Sydsvenskan uppgav under tisdagen att Rosengård under 2014 bjöd sponsorer på lyxig fotbollsresa, samtidigt som man är i behov av bidrag från kommunen.
Överdrivet tycker Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd på Malmö Stad.
- Det beskrivs som att skattepengar gått till den här sponsorresan. Så är inte fallet och det har klubben också meddelat mig, säger hon till Fotbollskanalen.

Sydsvenskan avslöjade under tidsdagen att delar av styrelsen till damallsvenska FC Rosengård och ett antal sponsorer under 2014 reste till London, bodde på exklusivt hotell – och gick på Champions League-mötet mellan Chelsea och PSG. Enligt tidningen gick notan på runt en kvarts miljon kronor – och Rosengård ska ha stått för större delen av kakan.

Samtidigt har Malmöklubben, som i princip alla andra damlag, en ekonomi som innebär att det inte finns möjligheter till några större utsvävningar. Klubben är beroende att ett visst ekonomiskt stöd från kommunen för att ha råd med exempelvis bortamatcher i Champions League. I Rosengårds fall uppges det ligga på runt en miljon kronor.

ANNONS

Samtidigt som klubben presenterade en ny huvudtränare under tisdagen slog de tillbaka mot tidningens uppgifter.

- Rosengård är Sydsvenskans förstasida av helt fel anledningar i dag. Jag vill inleda med att vara tydlig med att inte en enda krona från Malmö Stad har gått till någon sponsorres. Dessa pengar har dedikerats rakt av för vår sportsliga verksamhet och Champions League. För det första, att en av klubbens sponsorer flyger eget flygplan och betalar detta ur egen ficka kostar inte klubben eller skattebetalarna en krona, tvärtom. För det andra är det helt naturligt att sponsorresor och sponsoraktiviteter ingår i ett sponsoravtal, så är det i alla föreningar i alla verksamheter, sa klubbens ordförande Håkan Wifvesson på presskonferensen.

Han fortsatte.

- Det jag vill vara tydlig med också är att det inte varit någon politiker med på denna resa. Jag tycker att de skjuter på helt fel mål när de kritiserar oss och en av våra sponsorer som sparar pengar åt klubben.

När Fotbollskanalen nådde Katrin Stjernfeldt Jammeh, finanskommunalråd på Malmö Stad, sa hon så här om uppgifterna.

ANNONS

- Jag tycker att Sydsvenskan låter lite påskina i upplägget, att det är skattebetalarna som står för vad de kallar en lyxresa. Jag har pratat med klubben i dag och de har påvisat att så inte är fallet. Det beskrivs som att det är skattepengar som går till den här sponsorresan. Det är naturligtvis helt orimligt och jag har efter kontakter med klubben i dag förvissat mig om att det heller inte är fallet. Det är viktigt att landa i tycker jag. Sen har de ju sponsorer och i detta fall är det någon av de stora sponsorerna som då har betalat för flyget till den här resan.

Hur ser du på att Rosengård bjöd sina sponsorer på en exklusiv resa samtidigt som man är beroende av stödet från er? Borde inte pengar gå till det sportsliga?
- Min ingång är att de pengar som vi går in och stöttar FC Rosengård med, de har vi naturligtvis väldigt specifikt syfte med och det vi behöver försäkra oss om är att pengarna går till det pengarna ska användas för. Vår ingång från kommunstyrelsen i bred politisk överenskommelse handlar om att vi ser att damfotbollen har dåliga villkor. När vi sedan fick ett lag som började spela i Champions League så flaggade man för att man inte ens hade finansiering till och från resor och övriga omkostnader som faktiskt kommer med Champion League-spelet. Och med vetskapen om att Uefa sätter 99,8 procent av sina Champions League-pengar till herrarna så säger detta själv att damlagen har väsentligt tuffare villkor. Tittar man i Europa så tillhör många v de starka damlagen de starka herrfotbollsklubbarna. Vi var i ett läge där vi ser att fotbollen är den största idrotten bland tjejer men tjejerna har ganska dåliga villkor. Samtidigt har vi ett lag som då spelar Europa som fungerar som förebilder för tjejer, så vi har beslutat att stötta dem för att kunna fullfölja och delta på någorlunda vettiga villkor och vara förebilder och erbjuda biljetter till Malmös skolungdomar för att de ska komma på matcherna. Men det är självklart att vi måste veta att de använder pengar rätt.

ANNONS

Har ni på något sätt öronmärkt pengarna så att ni är säkra på vad de används till?
- Nja, de har ansökt och beskrivit om vad det är för kostnader man har och vi har gett stödet. Det som är viktigt utifrån dagens diskussion är naturligtvis att de använder pengarna på ett varsamt sätt och att vi inte finansierar deras övriga verksamhet. Sen i övrigt ska jag säga att jag naturligtvis ser att de behöver jobba med sina sponsorer och säkerställa att de har sponsorer som går in med de pengar som damfotbollen saknar. Innerst inne tror jag alla föreningar jobbar med sponsornätverk och sådant, men det är ju inte skattebetalarnas pengar som går ska gå till det arbetet och det är viktigt att klargöra.

Det här kommer alltså inte att påverka beslut om eventuellt ekonomiskt stöd i framtiden?
- Vad jag förstår när jag läser Sydsvenskan, de skriver det inte rakt ut men de gör ju verkligen en tydlig koppling att det är skattepengar som skulle gå till lyxresor. Jag har som jag sagt förvissat mig efter att ha varit i kontakt med företrädare i klubben att det inte är skattepengar som går till de här sponsorresorna och att klubben gör en bedömning hur de ska jobba med sponsorer för att få in pengar för att faktiskt klara av att stå på egna ben i större utsträckning. Det är min ingång. Bidragspengar ska inte gå till den här typen av resor, vilket inte är fallet enligt klubben.

ANNONS

Du ser heller inga problem i de först ansöker om en stor summa pengar hos er och sedan lägger en stor del av den summan på en lyxresa med sponsorer? I stället för att till exempel använda det på spelartruppen eller liknande?
- För Malmö Stads pengar och det som vi går in med för att damerna ska klara av att spela Champions League och bära sina omkostnader – som är en del av vårt jämlikhetsarbete – det är naturligtvis inte pengar som vi skjuter till klubben för att de ska kunna köpa spelare eller för att de ska göra annan verksamhet. Klubbens verksamhet bygger väldigt mycket på att de faktiskt drar in sponsorintäkter och de senaste åren har de väl också ökat sponsorintäkterna genom att jobba aktivt för att få in pengar. I det långa loppet är det ett sätt att göra sig mer självständig och fri. Det långsiktiga målet måste ju vara att damfotbollen och herrfotbollen har samma behov av stöd, det vill för sina direkta insatser för barn och unga i den träningsverksamhet som klubbarna erbjuder. Vi har ett syfte med vårt stöd och det har varit kopplat till deras Champions League-spel.

ANNONS
Publicerad 2017-10-31 kl 19:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto