Kristianstad slog mästarna Rosengård - som tappade viktiga poäng i toppstriden

Damallsvenskan

Tabelltrean Kristianstad gästade tabelltvåan Rosengård och bjöd på en riktig skrällvinst, som i slutänden kan komma att kosta mästarna guldet.
Jag tror att guldet är kört, säger Rosengårds tränare Jonas Eidevall till Fotbollskanalen efter matchen.

Det var i mångt och mycket en märklig tillställning publiken på blott 50 personer fick se på Malmö IP denna söndagseftermiddag.

Ett tajt skånederby med akutinsatta insatser mot spridningen av Corona - detta efter att någon i Rosengårds organisation bekräftats smittad av viruset.

- Vi har samma åtgärder som innan. Vi följer rekommendationen. Enda förändringen är att vi har munskydd, säger Rosengård presschef Jenny Damgaard till Fotbollskanalen.

- Vi kommer inte testa hela laget utan fortsätter enligt de rekommendationer som finns, fortsätter hon.

På bänken satt tränarna med munskydd, liksom Rosengård avbytare som satt placerade på läktaren. Därifrån fick de se en riktig chockstart av gästande Kristianstad. Evelina Summanen skickade in 0-1 redan efter en minut och 39 sekunder, en pärla från 25 meter letade sig in bakom Zecira Musovic i Rosengårdsmålet.

Efter det stod matchen och vägde lite fram och tillbaka och inget av laget kom till någon riktig målchans igen innan matchklockan tickat förbi 20 minuter. Då avlossade Caroline Seger ett skott från distans som Brett Manon i Kristianstadsmålet räddade.

Matchen var grinig och tuff och Kristianstad började slösa tid redan efter 25 minuter. Sedan öppnade sig himlen och regnet forsade ner i tio minuter. Vilket hade kunnat gynna hemmalaget som gillar snabbt spel och att låta bollen göra jobbet på det blöta konstgräset.

Ju längre matchen led, desto mer tog Rosengård över. Men trots allt mer spel på Kristianstad planhalva lyckades Rosengård inte få in en kvittering innan halvtidsvisslan ljöd.

Och i början av andra halvlek kom nästa chock för guldjagande Rosengård. I den 53:e minuten skickade Anna Wellin i 2-0 och där och då kändes en hemmavinst långt borta då Kristianstad kunde backa hem laget och försvara en 2-0-ledning.

Efter det blev matchen än mer irriterad och snudd på ful. Det smällde rejält i flertalet situationer. Och i ärlighetens namn borde fler kort delats ut under matchen än det Jelena Cankovic drog på sig efter knappa timme spelad.

Rosengård blåste liv i matchen igen när de kvitterade genom Caroline Seger, och hoppet om poäng levde igen. Drygt 20 minuter återstod och efter reduceringen inleddes en massiv jakt på kvitteringen. Men gång på gång stod Brett Manon i vägen.

Trots massivt med chanser lyckades Rosengård aldrig kvittera. Matchen slutade 1-2 och Kristianstad tog där med en historisk seger mot storasyster Rosengård.

Resultatet innebär att Kopparbergs/Göteborg gör ett litet ryck i toppen av Damallsvenskan efter en 3-0 seger mot IK Uppsala och har nu fyra poängs marginal ner till Rosengård.