Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kvinnliga klubbledaren: ”När jag kom in i fotbollen var det som att gå 30 år tillbaka i tiden”

Damallsvenskan

Kvinnor verksamma inom fotbollsmiljön blir långt ifrån alltid mötta med respekt.
Linköpings FC:s klubbdirektör Maria Hagström har tidigare arbetat inom den offentliga sektorn och berättar nu:
- När jag kom in i fotbollen kändes det som att jag hade gått 30 år tillbaka i tiden.

Foto: Bildbyrån

Fotbollskanalen publicerade under måndagen resultatet på en omfattande enkät rörande sexuella trakasserier och övergrepp, vilken spelare i samtliga lag om spelade i allsvenskan på damsidan 2017 svarat på. Utfallet? Dystra siffror som visar att det är vanligt förekommande att spelare utsätts för olika former av kränkningar kopplat till att de är kvinnor och fotbollspelare.

En som både varit spelare och numera är verksam inom fotbollsmiljön som klubbledare är svenska mästarlaget Linköpings FC:s klubbdirektör Maria Hagström. Hon upplever att fotbollen har en lång väg att gå när det gäller bemötandet av kvinnor i branschen.

Annons

- Jag kom ifrån den offentliga sektorn och är utbildad inom IT. Det är jättekul att jobba med fotboll, men när jag började arbeta med det kändes det som att jag hade gått 30 år tillbaka i tiden. Det handlar om hur jag blev accepterad. Sen är det lite olika beroende på vem man möter, men det är klart att jag har märkt av det, säger Hagström.

- Jag har ju varit ute träffat lite andra europeiska klubbar i andra sammanhang och där är det tyvärr ännu värre. Om jag tänker tillbaka nu så känner jag väl att det varit en del saker som jag accepterat men som inte är okej.

Vad rör det sig om? Härskartekniker?
- Det kan det väl vara. Det handlar mest om synen på en. Sen är vissa personer som man träffar väldigt bra, men så stöter man in i någon som säger någon dum kommentar och så vidare. Det har inte varit några jättestora grejer, något som man tagit särskilt illa vid sig av då. Utan jag har väl mer känt: ”Det här kanske inte är så acceptabelt”. Det har varit något som kommenterat ens utseende eller så. Det handlar väl mer bara om själva synen på damfotbollen, inte bara på kvinnan.

Annons

Blir det bättre?
- Det tycker jag väl, men det går långsamt framåt. Jag tror att jag har blivit mer van med tiden och kanske inte reagerar på samma sätt som jag gjorde i början, men jag tycker att vi tar steg. Men det går lite för långsamt.

Även Linda Wijkström, generalsekreterare för klubbarna i damallsvenskan och elitettans intresseorganisation Elitfotboll Dam, har en lång karriär inom fotbollen i olika roller bakom sig och hon har också stött på motstånd som kvinna i sitt arbete.

- Jag har inte utsatts för något övergrepp eller trakasserier, men det finns också andra diskrimineringsgrunder. Vi lever i en mansdominerad värld och miljön är tuff, även om jag upplever att kulturen blivit annorlunda de senaste åren. Men jag har blivit utsatt för härskartekniker, fått nyp i kinden och klappar på huvudet. Det kan placeras in under trakasserier. Det har varit i många olika sammanhang och inte bara inom rörelsen. Det har hänt på konferenser och möten, säger Wijkström.

Annons

- Men jag upplever att hela rörelsen jobbar otroligt hårt med det här, och det gäller allt från förtroendevalda till folk inom verksamheterna. Svenska Fotbollförbundet har bland annat gjort en utredning i den här frågan och jag tycker att vi visar att vi vill att normerna ändras. Det känns verkligen som saker och ting har förändrats de senaste åren.

Publicerad 2018-02-06 kl 14:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto