POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
18v

Landslagsspelarna anmäldes av SvFF - slipper nu avstängningar: "En ringa förseelse"

Foto: Bildbyrån

Julia Zigiotti Olme, Jennifer Falk och Fanny Lund har utretts av SvFF för brott mot agentreglerna.
Nu har disciplinnämnden beslutat sig för att ge en tillrättavisning till Falk och Lund, samtidigt som Zigiotti Olme inte anses ha brutit mot reglerna.

Det var i januari som SvFF:s förbundsjurist Tobias Tibell bekräftade för Sportbladet att landslagsspelarna Jennifer Falk och Julia Zigiotti Olme, samt Fanny Lund, anmälts för brott mot de nya agentreglerna. De tre spelarna hade alla använt sig av samma agent, som inte var en registrerad förmedlare hos SvFF, i olika förhandlingar.

- Jag kan bekräfta de uppgifterna. Vi har valt att gå vidare med en anmälan efter att vi har hört spelarna, tagit del av information som kommit fram via media och vad agenten själv har skrivit på sin Linkedin-sida, sa Tibell till tidningen.

I somras infördes Svenska Fotbollförbundets nya agentregler. Dessa innebär att svenska klubbar och spelare endast får använda agenter/förmedlare som är licenserade och certifierade hos SvFF. Detta för att säkerställa att allt går rätt till i de stora affärerna som görs i svensk fotboll.

Efter att ha utrett Zigiotti Olme, Falk och Lund har disciplinnämnden nu kommit fram till beslut i fallen. De två sistnämnda får en tillrättavisning av SvFF.

I Falks fall, där det handlade om en kontraktsförlängning med Kopparbergs/Göteborg har discinplinnämnden gjort följande bedömning:

"Detta fall gäller ett avtal för spel i Damallsvenskan. Det är visserligen inte känt vilka ersättningar som Jennifer Falks avtal innebär men det är befogat att anta att det är fråga om jämförelsevis låga ersättningar. Det är också en förstagångsförseelse. Disciplinnämnden anser därför att det är en ringa förseelse och att det är tillräckligt att Jennifer Falk får en tillrättavisning, vilket innebär att nämnden uppmanar henne att i framtiden rätta sig efter reglementet."

Fanny Lund anmäldes för att ha brutit mot reglerna i samband med att hon skrev på för IFK Kalmar i Elitettan, och disciplinnämnden konstaterar att det inte handlat om några höga ersättningar och lägger precis som i fallet med Falk till att det är en förstagångsförseelse och en ringa förseelse.

I Zigiotti Olmes fall lämnas anmälan utan bifall. Agenten anlitades nämligen innan den 15 juni då det nya reglementet trädde i kraft, även om avtalet mellan spelaren och Kopparbergs/Göteborg, dit hon gick från Hammarby, inte tillkom förrän den 26 juli.

"Nämnden anser att det kan ifrågasättas hur art 2.1 och uttrycket anlita ska tolkas när förmedlarens arbete påbörjats innan reglementet trätt i kraft. Eftersom detta är ett bestraffningsärende måste reglementet tolkas till fördel för den som är anmäld. Reglementet kan inte heller ha en verkan tillbaka i tiden", skriver disciplinnämnden.

Zigiotti Olme anses därför ha anlitat agenten innan reglementet trädde i kraft.

Besluten kan överklagas till Riksidrottsnämnden, Rin.

Publicerad 2019-02-18 kl 12:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå