Missräkning av Rosengård - tappade seger mot Piteå efter sent misstag

Damallsvenskan

Piteå IF stod för en överraskning på Malmö IP i den damallsvenska premiären.
Norrbottenklubben kvitterade sent till 1-1 och tog en poäng mot den regerande mästaren.
- Överlag över 90 minuter måste vi gå härifrån med tre poäng, säger Rosengårds Caroline Seger till Viaplay.

3:11

Avbryt
Försök igen

Se TV4 Sporten med Piteås kvitteringsmål i spelaren ovan.

Under fredagskvällen sparkades äntligen den svenska ligasäsongen i gång. Den regerande damallsvenska mästaren FC Rosengård tog emot Piteå IF på Malmö IP.

Rosengård ställde upp en stjärntätt lag där bland annat prestigeförvärvet från Hammarby IF, Emma Jansson, fanns med från start, medan Piteå fick klara sig utan kuggen Maja Green som skadade sig i svenska cupen-mötet med Djurgårdens IF.

Premiären fick en speciell inledning då spelarna från bägge lagen valde att markera mot Elitfotboll Dam (EFD) direkt efter avspark. Damelitspelare spelar i skrivande stund utan kollektivavtal då förhandlingarna strandat mellan Spelarföreningen och Arbetsgivaralliansen, som representerar EFD och elitklubbarna.

När lagen drog i gång matchen var trycket stort mot Piteås mål. Hemmalaget Rosengård dominerade bollinnehavet och tryckte ner Piteå lågt. Man försökte ofta hitta igenom gästernas backlinje med genomskärare, instick och djupledsbollar - men skapade egentligen inte någon stor målchans förrän i den 42:a minuten när Ria Öling hittade Loreta Kullashi med en djupledsboll. U23-landslagets anfallare tog avslut från nära håll men fick se sitt skott räddat av Samantha Murphy i Piteå-målet. Piteå hade dessförinnan haft ett skott precis utanför från nära håll av Ellen Löfqvist i efterspelet på en frispark.

På tilläggstid i den första halvleken kom Rosengård återigen nära en ledning när en bolltouch av Faith Michael nådde Emma Jansson framför mål. Jansson fick ohotat måtta avslut, men skickade bollen precis över ribban.

Den första halvleken slutade mållöst och det stora fokuset blev, utöver de två chanserna i slutet av halvleken, Olivia Schough som tvingades bryta matchen med cirka en halvtimme spelat. Landslagsforwarden satte sig ner utan kontakt eller motståndare i närheten och höll sig för höften. Efter att ha fått behandling några minuter kunde inte Schough fortsätta och ersattes av Skånelagets andra nyförvärv för Hammarby, Emilia Larsson.

Fyra minuter in i den andra halvleken hotade danskan Sofie Bredgaard med ett hårt skott som Samantha Murphy styrde i stolpen och ut. På den efterföljande hörnan stod Loreta Kullashi rättplacerad framför mål och styrde in en lobbnick från en lagkamrat i mål till 1-0 för Rosengård.

Därefter följde en tuff kamp. Rosengård fortsatte ha ett övertag i spelet och spelade med stort självförtroende, och det självförtroendet blev inte mindre när lagkaptenen Caroline Seger byttes in och fick göra comeback i den 66:e minuten. Seger hade inte spelat på 241 dagar innan hon äntrade planen halvvägs in i den andra halvleken, efter att ha skadat hälen och opererat sig efter EM 2022.

Rosengård var nära att utöka sin ledning i den 79:e minuten när Sofie Bredgaard skruvade in ett inlägg mot den bortre stolpen som Emilia Larsson mötte upp. Larsson lyckades inte riktigt få en önskad placering med sin nick, dock, utan fick se den smita tätt utanför.

I stället blev det Piteå som gjorde nästa mål. Med fem minuter kvar att spela av ordinarie misslyckades Caroline Seger med en rensning på en frispark. Rosengård-kaptenen försökte nicka bort frisparken till hörna, men där dök Fanny Andersson upp och nickade in 1-1-kvitteringen.

Rosengård forcerade därefter för att få in ett segermål och kom nära i den 92:a minuten när Fiona Brown nästan fick foten på ett inlägg och peta in 2-1, men bollen smet förbi.

Det blev inga fler mål i matchen och Piteå stod för något av en skalp i premiären på Malmö IP. En starkt inspelad poäng kan man ta med sig till Norrbotten, medan Rosengård, sett till matchbilden, nog grämer sig och ser matchen som två tappade poäng.

- Vi skapar tillräckligt mycket målchanser för att vinna. Men vi får inte de enkla målen, vi får jobba jättehårt för att få in bollen. Sedan är 1-0 ett resultat som Piteå kan känna att de är tillräckligt nära, och när de trycker på är de duktiga på tunga att möta och bra på fasta situationer. Överlag över 90 minuter måste vi gå härifrån med tre poäng, säger Caroline Seger till Viaplay efter matchen.

I Piteå-lägret var det desto muntrare miner efter matchen.

- Det var jätteskönt, speciellt med nick också, jag brukar inte nicka så mycket så det var skönt att den gick in, säger Piteås målskytt Hanna Andersson om målet till Viaplay och fortsätter med att ge sina tankar om matchen:

- Vi får försvara mycket. I första halvlek blir vi lite väl stressade och är lite långt ifrån varandra när vi vinner boll. Sen i andra kommer vi ihop lite mer och vi kämpar bra som lag. Det är ändå en ganska bra match men vi vet att vi kan spela bättre.

Rosengård: Somea Polozen - Ria Öling, Emma Berglund, Gudrun Arnardóttir, Isabella Obaze - Olivia Holdt, Mia Persson, Emma Jansson - Sofie Bredgard, Loreta Kullashi, Olivia Schough.

Piteå: Samantha Murphy - Cecilia Edlund, Wilma Carlsson, Faith Michael, Ellen Löfqvist - Fanny Andersson, Olivia Holm - Hanna Andersson, Sara Eriksson, Tuva Skoog - Anam Imo.

Publicerad 2023-03-24 kl 20:35