Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny rapport om damallsvenska klubbarnas ekonomi - sponsringen vital, publikintäkterna små

Damallsvenskan

Större andel intäkter från sponsring, mindre från spelarförsäljningar.
Och en gigantisk skillnad i intäktsandel från både publik och tv-bolag mellan serierna.
Det visar en ny rapport om damallsvenskan från revisionsbolaget Ernst and Young

Foto: Bildbyrån.

Revisionsbyrån Ernst and Young gör årligen en finansiell rapport gällande klubbarna i båda dam- och herrallsvenskan. Under torsdagen presenterades rapporten gällande damallsvenskan 2018 och i den går bland annat att läsa att den totala intäktssumman för klubbarna ökade med nio procent – till 180 miljoner svenska kronor. Och tillsammans gjorde klubbarna ett positivt rörelseresultat på 900 000 kronor. Samma siffror för herrallsvenskan är 1,93 miljarder respektive 86 miljoner.

Det som blir tydligt i rapporten är att intäktskällorna för klubbarna i dam- respektive herrallsvenskan skiljer sig väsentligt. För damklubbarna är sponsringen en betydligt större del av intäkterna (43 procent jämfört med herrarnas 24) samtidigt som intäkterna på publiksidan är betydligt mindre. För klubbarna i damallsvenskan är intäkterna från matcher bara fem procent av den totala summan – samma siffra på herrsidan är 20 procent.

Annons

Vad gäller pengar från tv-rättigheter fick de allsvenska klubbarna på herrsidan i fjol 186 miljoner, vilket kan jämföras 14 miljoner för klubbarna i damallsvenskan.

Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam (elitklubbarnas intresseorganisation), gästade nyligen podcasten Lundh där han bland annat resonerade kring problemet att det i dag är svårt för klubbarna att skriva långa kontrakt med spelarna och därmed kunna sälja med förtjänst. Samtidigt finns inte samma internationella utbildningsersättning som på herrsidan.

- Det är ett av jobben som vi på EFD driver, att få en mer strömlinjeformad struktur kring övergångar och internationella övergångar. Vi har ligor i Europa som säger att de är amatörer, men vi vet att de betalar bättre än vad våra proffsklubbar i Sverige gör. Då blir det en amatör-övergång, vilket blir jättekonstigt. Vi måste ändra på regelverket, och då börjar det med vad vi erbjuder här hemma och vad vi kan få in i ett spelaravtal. Alla vet att om man har ett längre avtal på två-tre år, ska någon komma in och köpa loss det får man förhandla. Vi måste komma dit att vi har en bättre struktur när det kommer till att skydda både våra föreningar och våra spelare för utländska klubbar, vilket kommer att betyda samma sak åt andra hållet: att vi ska ha hit duktiga spelare. Då kommer vi till samma typ av förhandling, men det är så det får bli, sa Hoszek då.

Annons

I podden berättade Hoszek också att han tycker att den svenska ligan står sig väldigt bra internationellt.

- Just nu tror jag att den står sig väldigt bra. Jag har haft förmånen att se ett antal matcher nu i både allsvenskan och elitettan, och jag tycker att det är bra fotboll och bra struktur. Man har en tanke med det man gör i mångt och mycket. Sedan är det klart att det är matcher och derbyn runtomkring, men kvaliteten är väldigt hög. Ska vi behålla den kvaliteten krävs det att vi förbättrar underifrån, får upp talanger och dessutom försöker behålla dem så länge som möjligt. Jag har svårt att se hur vi ska kunna behålla våra stjärnor allteftersom de kommer upp. En del av dem kommer att knyckas till utlandet.

Lyssna på hela poddintervjun med Tomas Hoszek nedan.

Publicerad 2019-10-11 kl 09:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto