Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Piteå-tränaren inför framtiden: "Tror vi skulle kunna avancera ordentligt"

6v

För tre år sedan stod Piteå som SM-guldvinnare.
De senaste två åren har det sedan varit betydligt tyngre för norrlandslaget.
Piteå är dock en klubb som optimistiskt blickar framåt.
- Jag tror möjligheten finns att ta oss tillbaka till toppen, säger lagets tränare Stellan Carlsson till Fotbollskanalen.

I och med Växjös förlust förra veckan, kunde övriga lag i den damallsvenska bottenstriden andas ut. AIK lyckades sedan ta en poäng mot BK Häcken under söndagen, vilket betyder att Piteå ligger näst sist i serien med två omgångar kvar. Piteås tränare Stellan Carlsson hymlar inte med att det varit en krävande säsong.

- Det har varit en tuff säsong för oss, likt det var förra året också. Våren var framför allt väldigt tuff. Träningsförutsättningarna var inte bra alls, med tanke på att inomhushallen rasade ihop efter första träningen. Det blev att åka till Luleå varje dag för att träna. Vi hade sedan en vecka där sex spelare insjuknade i covid, berättar Carlsson för Fotbollskanalen.

ANNONS

Starten på säsongen var ytterst kritisk för Piteå. De enda poängen klubben tog på de sex första omgångarna var mot jumbon Växjö. Carlsson ser en tydlig förbättring under hösten.

- Vi har funnit mer stabilitet efter sommaren. Vi har till exempel spelat väldigt jämna matcher mot Häcken och Rosengård. Vi har dock inte vunnit i tillräcklig utsträckning. Jag tycker ändå spelarna har gjort en väldigt bra säsong sett till förutsättningarna. Vi har hållit ihop som en ett lag och de har gjort det fantastiskt.

2018 var skrällen ett faktum. Efter en högdramatisk slutomgång, stod Piteå som vinnare framför de topptippade klubbarna. Mycket har hunnit hända i spelartruppen sedan dess.

- Efter guldet har vi fått jobba hårt och bygga om laget totalt. Vi har haft ett målvaktsbyte och har nog bara en back kvar från det laget. Selina (Henriksson) kom tillbaka till oss i år. Det har varit en stor ombyggnad och det är en utmaning att bli tillräckligt bra. Det är små marginaler i en serie som damallsvenskan.

ANNONS

Är det någonting du känner att ni borde gjort annorlunda efter guldet?
- Det blir en stor fråga. Damfotbollen utvecklas kopiöst fort nu. Vi har alltid varit en klubb som får hit spelare som inte platsat i andra damallsvenska klubbar. Det tar tid att bygga om laget. Vissa spelare ska helt plötsligt spela varje match i bärande roller, sådant kan ta ett år innan det sätter sig.

Är det realistiskt med era resurser att vara ett topplag i allsvenskan?
- Man kan vända på frågan också. Var det realistiskt när vi tog guld? Jag tror möjligheten att ta oss tillbaka finns, det är därför jag brinner för det här fortfarande. Det är en prestation att det är Piteås tolfte år i rad i damallsvenskan. Sedan drivs damfotbollen i en tydlig riktning att allt behöver vara mer professionellt. Det handlar inte bara om löner, utan förutsättningarna runt laget. Där har vi varit duktiga, men mer kommer såklart att krävas för att hänga med.

ANNONS

Vad är ambitionerna inför nästa år?
- Det kommer också vara en styrelsefråga och vi ska fokusera på de två sista matcherna i år. Det blir viktigt att behålla så många spelare som möjligt. Många spelare har möjlighet att ta kliv nästa år. Marginalerna är små och kan vi växa och fokusera på att bli bättre, tror jag vi skulle kunna avancera ordentligt.

Piteås två kvarvarande matcher är mot KIF Örebro och Kristianstad. Piteå har för närvarande 16 poäng. Möjligheten att ta lika många poäng som ifjol är borta, då laget tog 25 poäng 2020.

Publicerad 2021-10-20 kl 16:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto