Skotsk succévärvning målskytt i Malmöderbyt: ”Min roll i laget är att göra eller skapa mål”

Damallsvenskan

MALMÖ. Några rutinerade spelare, men också mycket nytt och ungt.
Så har FC Rosengårds trupp byggts inför 2018, och 23-åringen Fiona Brown har blivit ett succényförvärv såhär långt.

Se Browns mål mot LB07 i spelaren.

Rosengård har de senaste åren tappat stjärna efter stjärna och istället ersatt med flera unga spelare. En av ersättarna är Fiona Brown. Hon gjorde tre mål på 22 matcher i Eskilstuna United förra säsongen. I Rosengård år 2018 har hon redan gjort fyra mål på sex ligamatcher, plus ett hattrick i cupen och ett avgörande 2-1-mål i cupsemifinalen i minut 94.

I Malmöderbyt mot Limhamn Bunkeflo (vinst 0-2) blev det åter mål och hon är nu bara ett mål ifrån skytteligaledning. Målet kom efter en minuts bollrull från Rosengård, en djupledspass från Sanne Troelsgaard, och en tåfjutt från Brown.

- Den rollen jag har i laget är antingen att göra eller skapa mål.

- Det är flera saker som är annorlunda (jämfört med i Eskilstuna). Bollinnehavet, lagets spelstil. Jag är bara väldigt glad över att jag börjat göra mål.

Rosengård tog en tidig 2-0-ledning och höll ut, där LB främsta chanser kom via slump eller blev blockerade. LB:s tränare Otto Persson hade redan inför matchen pratat mycket om Rosengårds snabba kantspel via bland annat yttermittfältaren Brown, men LB kunde inte kontrollera det i första halvlek.

- I första halvlek dominerade vi och spelade riktigt bra fotboll. I andra halvlek blev det mer kamp, och det var riktigt skönt för oss att komma ut som segrade ur den kampen. Tre riktigt bra poäng för oss, sa Brown efter matchen.

- LB är ett riktigt bra lag. De gillar att hålla bollen och spela bra fotboll, plus att de är aggressiva och tuffa. Vi försökte matcha det.

För Brown nu blir det VM-kval under damallsvenskans uppehåll. Förra året var Skottland i EM för första gången, men de har aldrig spelat VM. Nu slåss de mot Schweiz och Polen i VM-kvalgruppen. Schweiz är etta med fem segrar av fem möjliga. Skottland har nio poäng på fyra matcher, Polen sju poäng på fem matcher. Ettan går till VM, de bästa tvåorna kvalar.

- Vi förlorade med 0-1 mot Schweiz på bortaplan, men vi begränsade dem. Vi försvarade oss riktigt bra.

- Nu har vi dock två stora matcher, särskilt Polen på bortaplan.

Om Skottland vinner de matcherna så lär hemmamatchen mot Schweiz i slutet av augusti avgöra mycket i den VM-kvalgruppen.

Publicerad 2018-06-01 kl 07:30