POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
4v

Sverige sneglar mot Finland - vill byta namn på damallsvenskan: "Känns självklart"

Foto: Bildbyrån.

ALBUFEIRA. Finland har tagit bort ”dam” från namnet för sin liga för kvinnor.
Sverige vill göra samma sak.
- Det ligger i tiden när vi pratar om jämställdhet, att det är något som vi vill förändra, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam, till Fotbollskanalen.

I förra veckan ändrade Finlands högstaliga för damer namn till Kansallinen liiga (nationella ligan) och därmed skrotade det tidigare könsspecifika prefixet från ligans namn.

”En del kanske ser namnbytet som obetydligt, men det är faktiskt ett starkt ställningstagande som symboliserar en större kulturell förändring inom idrottsgemenskapen och vårt samhälle i stort”, sa Heidi Pihlaja, utvecklingschef på det finländska fotbollsförbundet, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skrev man också att det här är något som varit regel snarare än undantag inom damfotbollen, och nämnde bland annat damallsvenskan i Sverige och Women's Super League i England.

När Fotbollskanalen frågar Kosovare Asllani om hur hon ser på att den svenska ligan heter damallsvenskan säger hon:

- Om vi säger att vi vill ha allt så jämställt så ska det inte heta damallsvenskan. För mig är det självklart, säger hon.

Nu berättar Stefan Alvén, som är sportchef på Elitfotboll Dam, att man i Sverige vill ta bort ordet dam från damallsvenskan.

- Jag tycker att det känns självklart att man inte gör någon åtskillnad. Men man måste ju som konsument veta vad man ska titta på, alltså man måste i så fall ha ett namn där båda inte heter allsvenskan, tänker jag. Men att man inte behöver kalla det ena för allsvenskan och det andra för damallsvenskan. Det tycker jag ligger i tiden när vi pratar om jämställdhet, att det är något som vi vill förändra, säger han.

Har ni pratat om det?
- Ja det diskuteras i olika forum och i olika sammanhang. Tror du att det kommer att försvinna inom en snar framtid? - Ja, jag tycker att svensk fotboll tar steg i rätt riktning hela tiden vad gäller jämställdhet och jämlikhet mellan killar och tjejer. Tidigare hette det U17 och F17, men nu står det P17 och F17. Jag tror att det kommer att gynna svensk fotboll i stort om fotbollen blir ännu mer jämlik. När unga tjejer som spelar fotboll känner att man vill spela fotboll lika mycket som killar men inte riktigt får det utrymmet som de behöver i form av plantider, då är det ju jättebra om man får det.

- Det känns så naturligt i den tid vi lever i nu att man ska ge samma förutsättningar för killar och tjejer som vill spela fotboll, och gör man det fullt ut då kommer de här tjejerna känna att de tillåts ta det utrymmet som man vill, och då kommer de också ta fotbollen på ännu större allvar, tror jag. Det kommer också bli den positiva spiraleffekten att man känner att man blir tagen på allvar, då vill man fotbollen ännu mer och då blir man ännu bättre, och till sist blir man en jättebra fotbollsspelare i OBOS damallsvenskan, och det höjer värdet på ligan och det drar in mer pengar.

- Man får ju ta små steg överallt och en sak som kommer vara bra för utvecklingen av svensk damfotboll på så många olika plan är ökad jämställdhet, och det kommer att gynna herrfotbollen också när så många människor i det här landet kommer gilla fotboll. Man kommer att gilla fotboll om det är herrar eller damer, det kommer inte spela så stor roll utan det är fotboll man älskar, och den kraften som finns i det kommer när man får supportrar även på flick- och damsidan som utökas och som inte bara finns på herrsidan. Då blir vi ännu fler som gillar den här sporten och det är bra.

Publicerad 2020-03-07 kl 11:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto