Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DAMALLSVENSKAN
1v

SvFF bekräftar - landslagsspelarna anmälda för brott mot nya agentreglerna

Foto: Bildbyrån

Tre svenska damspelare har anmälts för brott mot Svenska Fotbollförbundets nya agentregler.
Detta bekräftar förbundets jurist Tobias Tibell för Aftonbladet.

I somras infördes Svenska Fotbollförbundets nya agentregler. Dessa innebär att svenska klubbar och spelare endast får använda agenter/förmedlare som är licenserade och certifierade hos SvFF. Detta för att säkerställa att allt går rätt till i de stora affärerna som görs i svensk fotboll.

På fredagen kommer uppgifter från Aftonbladet, som bekräftas av SvFF:s jurist Tobias Tibell, om att tre damspelare har anmälts för brott mot de nya reglerna.

- Jag kan bekräfta de uppgifterna. Vi har valt att gå vidare med en anmälan efter att vi har hört spelarna, tagit del av information som kommit fram via media och vad agenten själv har skrivit på sin Linkedin-sida, säger Tibell till tidningen.

De tre spelarna som blivit anmälda är Jennifer Falk, Julia Zigiotti Olme och Fanny Lund, där de två förstnämnda har meriter från det svenska landslaget. Ärendet ligger nu på disciplinnämndens bord och enligt Tibell kan spelarna straffas med böter och avstängning.

Däremot kan inte agenten som är inblandad straffas.

– Agenten är inte registrerad eller certifierad hos oss och därför har vi ingen jurisdiktion (rätt att döma) honom. Däremot kan det här ligga förmedlaren till last om han vill ansöka att bli registrerad eller certifierad hos oss, förklarar Tibell.

Enligt Tibell har förbundets utredning inte hittat något som tyder på att agenten har arbetet med klubbarna, vilket gör att dessa inte anmäls.

De affärer som ska ha brutit mot de nya reglerna är i Zigiotti Olmes fall hennes övergång i somras från Hammarby till Kopparbergs/Göteborg. I Falks fall gäller det hennes kontraktsförlängning med samma klubb tidigare i år.

Båda spelarna har meriter från det svenska landslaget och i nuläget påverkas inte deras medverkan i Blågult av anmälningen. Men framtiden avgörs av det beslut som disciplinnämnden fattar, berättar landslagschefen Marika Domanski Lyfors. På frågan om spelarna kan spela i landslaget om de blir fällda svarar hon:

- Det beror på straffet. Om de bara skulle drabbas av en tillrättavisning eller böter så kan de sannolikt det. Blir de avstängda så är de uttagningsbara när de har sonat sitt brott.

Både Zigiotti Olme och Falk är uttagna till den landslagstrupp som möter Sydafrika senare i januari.

Fotbollskanalen har sökt Zigiotti Olme och Falk utan framgång.  

Publicerad 2019-01-11 kl 18:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons