TV: Häcken spetsar till guldstriden - vann seriefinalen mot Rosengård

Damallsvenskan

GÖTEBORG. Rosengård föll mot BK Häcken med 2-0 i seriefinalen.
Men innan det första målet borde Malmö-laget fått frispark, enligt kapten Caroline Seger.
- Sedan får de ett till mål såklart, för de får momentum, menar hon efter matchen.

Damallsvenskans två formstarkaste lag möttes i en seriefinal på Bravida Arena, där tabelltvåan Häcken hade sex poäng upp till ett skade- och avstängningsdrabbat FC Rosengård i den 17:e omgången av 22. Hemmalaget började bäst och i den tionde minuten kom Stine Larsen loss på vänsterkanten och hittade Stina Blackstenius framför mål - skytteligaledaren träffade dock stolpen. Ett par minuter senare testade Elin Rubensson FCR-målvakten Teagan Micah med ett skott som tippades till en hörna, som Larsen sedan nickade strax över.

Rosengård hade stora problem inledningsvis men lyckades stabilisera spelet i ösregnet på Hisingen. Via ett snabbt anfall i den 27:e minuten kom lagets första heta målchans, där Loreta Kullashi avslutade ett inspel från vänster i stolpen. Tempot sänktes, och när lagen kom ut till andra halvlek var det på en tungt vattensjuk konstgräsplan.

Även här inledde Häcken starkast, utan att komma närmare än två avslut från Julia Zigiotti Olme som inte störde Micah. I den 65:e fick Filippa Curmark nästa läge men sköt utanför målet. Häcken hade ett våldsamt tryck mot gästernas mål i mitten av halvleken. Mille Gejl Jensen sköt över via en FCR-försvarare i ett kanonläge, men i den 74:e minuten kom belöningen för hemmalaget. Blackstenius vände upp i straffområdet på en passning och lyckades sätta dit sitt 14:e allsvenska mål med ett distinkt avslut.

Strax efteråt sköt Johanna Rytting Kaneryd ett stenhårt skott i ribban, innan hon gjorde 2-0 från ett läge närmare målet i den 79:e minuten.

- Så otroligt skönt att få med oss tre poäng efter en sån här krigarinsats. Det var en svårspelad plan där ute men vi hade en sån otroligt skön känsla från start, sgäer Rytting Kaneryd efter matchen.

I Rosengårdslägret var det mindre glatt.

- Det är jättesvårt att analysera direkt efter vad som går fel. Vi står upp så gott vi kan i dag, det är nästan 75 minuter innan det blir ett mål, som jag tycker är frispark. Sedan får de in ett mål till såklart för att de får momentum, säger en bevisken Caroline Seger efter matchen.

Gudrun Arnardottir, som var delaktig i frisparkssituationen, håller med sin kapten.

- Jag frågade henne (domaren) hur det inte kan vara frispark? Hon bara gick iväg och sa ingenting, säger Arnardottir, som kände sig förfördelad i situationen.

Lagets tränare Renée Slegers vill dock inte uttala sig om händelsen före målet.

- Jag måste se om den situationen. Det var på andra sidan planen från min synvinkel, så jag vet inte exakt, säger hon.

Segern var nödvändig för att Häcken skulle behålla möjligheterna till att försvara SM-guldet som Kopparberg/Göteborg tog 2020. Nu är avståndet upp till Rosengård bara tre poäng, med fyra omgångar kvar.

Häcken: Falk (K)- Ökvist, Kullberg, Nörgaard Gevitz, Rubensson- Larsson, Curmark, Zigiotti Olme, Rytting Kaneryd (88')- Gelj Jensen (72'), Blackstenius
Byten: Mijatovic (72'), Ijeh (88')

Rosengård: Mica - Schmidt, Arnardottir, Berglund, Veje- Öling, Seger (K), Persson, Schough- Sanders (73'), Kullashi
Byten: Sprung (73')

Gula kort: Schough (64'), Höje (74')