Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DAMALLSVENSKAN

TV: Lindahl: "Viktigt att vi markerar att det inte är okej"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

En tidigare damallsvensk spelare berättade för Kvällsposten om våldtäkt och sexuella trakasserier. Damlandslaget chockades av berättelserna.
- När det också är på ens egen arbetsplats så blir man väldigt mörkrädd, säger Caroline Seger till C More.
- Väldigt bra att hon vågar berätta, säger Hedvig Lindahl.

En tidigare damallsvensk spelare gick under måndagen ut, i en intervju med Kvällsposten, med att hon för några år sedan utsattes för mobbning av sina lagkamrater, blev sexuellt utnyttjad av en motståndare efter en match och att hon även blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat.

Det svenska landslaget laddade upp inför årets sista landskamp mot Frankrike när intervjun kom ut, och chockades av berättelserna.

- Såklart jättechockad. Otroligt tragiskt, alla sådana situationer som kommer upp till ytan nu är förjävligt rent ut sagt. När det också är på ens egen arbetsplats så blir man väldigt mörkrädd med tanke på att man har inte själv upplevt eller hört talas om det eller känt vid någonting sådant. Otroligt tragiskt men samtidigt är det bra att det kommer upp och det är viktigt att prata om det och att det blir en förändring. För någonstans tycker jag att vi har problem i hela samhället och det gäller inte bara en viss liten del av samhället utan det är hela samhället, säger Caroline Seger till C More.

Hedvig Lindahl:

- Jag blev helt chockad. Min första reaktion var att; "men gud, det här är helt osannolikt". Men jag gillar inte att egentligen säga det för det låter lite som att jag inte skulle tro på historierna, och det gör jag. Men jag har aldrig hört något liknande. Det är helt makalöst. Men å andra sidan så är vi i damfotbollen också en del av samhället och det kommer väl in rötägg hos oss också tyvärr. Det jag tycker är väldigt bra är att hon vågar berätta och att hon kanske då har blivit inspirerad av den här förändringens vindar som blåser. Det är kanon att det kommer fram, först då kan vi ställa skyldiga till svars och förhoppningsvis innebär det att andra som eventuellt tänker tankar om att göra liknande mot någon annan helt enkelt inte gör det för att det kommer ut och det är inte okej. Och det är viktigt att vi markerar att det inte är okej och det är inte så här jag ser på damallsvenskan och den miljö jag har vistats i i väldigt många år utan det här var helt sjukt faktiskt.

Landslagsstjärnorna känner dock inte igen sig i den bild som beskrivs.

- Nej, ingenting av detta som jag känner igen. Och vi har pratat mycket om det under dagen och det är ingen som känner igen det här överhuvudtaget. Men här är en människa som har blivit utsatt och då får man utgå från det och ta tag i det och göra något bättre i framtiden för om det finns ett problem så ska man inte tysta ner det. Utan det måste upp till ytan och man måste ta tag i det så att det inte händer igen, säger Seger.

Hedvig Lindahl hoppas nu att det är förändring på gång, och försöker själv bidra till en trygg miljö.

- Jag har varit väldigt tydlig med nu när jag är en senior spelar att jag vill att unga spelare ska vara trygga när de kommer upp i den här gruppen. Jag gillar inte när man kör med unga spelare, då pratar vi inte sexuella trakasserier utan bara att "de ska veta sin plats" - jag gillar inte det. För jag vet bara hur jag kände när jag kom upp och det var lite den jargongen. I de grupper jag har verkat i tillåter jag i alla fall inget sådant. Och det hoppas jag att landslagsspelarna känner starkt och jag hoppas att vi seniora spelare verkligen tar vårt ansvar och ser till att folk är trygga. För ett Sverige med otrygga spelare blir ju inte bra.

Publicerad 2017-11-28 kl 00:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons