POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
3v

TV: Piteå har öppnat för enkelserie - hälften av klubbarna motsätter sig idén

6:12

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se inslaget om damallsvenskan i Sporten i spelaren ovan.

Piteå har öppnat för att spela damallsvenskan som en enkelserie.
Men hälften av alla klubbar i serien är negativa till den idén, visar nu en rundringning till klubbarna som TV4-Sporten har gjort. 
- Det är nog inte bra för någon, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till TV4-Sporten.

Damallsvenskan planerades först dra igång den 31 maj, men i söndags kom ett nytt besked från ligaorganisationen Elitfotboll Dam, EFD, om att man tvingas skjuta upp serien igen till följd av coronavirusets utbrott och utveckling i Sverige.

Vi har tagit ett beslut att det inte kommer bli någon start vid månadsskiftet maj/juni. Vi hade ett uppdrag från våra klubbar att komma igång vid månadsskiftet, ett uppdrag vi har drivit hela vägen fram tills nu. Men i fredags svarade Folkhälsomyndigheten, efter sitt möte med Svenska Fotbollförbundet, att de skulle återkomma inom en vecka med besked. Och för oss var den 15 maj deadline att ta alla beslut för att kunna ha premiär vid månadsskiftet. Eftersom ett beslut kring att spela träningsmatcher och seniormatcher inte kommer att tas innan den 15 kände vi att det var omöjligt att stå fast vid 31 maj, sa EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek till Fotbollskanalen. 

Därmed är just nu inget datum klart för när damallsvenskan kan dra igång. 

Piteås ordförande Rikard Fahlman öppnade därmed tidigare under måndagen upp för att stuva om säsongen till en enkelserie i stället för dubbelserie, men detta under förutsättning att serien stängs, det vill säga att inget lag i sådana fall kan ramla ur damallsvenskan. 

- Jag ser det som ett alternativ, absolut. Det är också ett alternativ som kommer närmare och närmare ju längre tid det tar innan vi får ett besked från Folkhälsomyndigheten. Det vi i sådana fall förordar är en enkelserie där man stänger allsvenskan för nedflyttning, för det blir inte sportsligt rättvist. Det kan slå galet med vilka matcher man får hemma och borta, en skada på en nyckelspelare i en match kan vara fruktansvärt avgörande. I det läget förespråkar vi att ingen flyttas ned, men att två lag från elitettan flyttas upp. Då har vi klarat av det som vi har pratat om i flera år att utöka damallsvenskan till 14 lag, sa han till Fotbollskanalen. 

Men nu visar en rundringning av TV4-Sporten att hälften av alla klubbar, det vill säga sex stycken, i damallsvenskan är negativa till den idén och att övriga fyra klubbar är neutrala "förslaget". Detta med anledning av att de bland annat inte tycker att det skulle vara rättvist och för att det skulle få ekonomiska konsekvenser. 

Rosengårds sportchef Therese Sjögran säger så här om förslaget: 

- Det är nog inte bra för någon, hur många borta och hemmamatcher får man? Och varje match blir som en final… Men det behöver accepteras om det är det enda alternativet till slut, säger Sjögran till TV4-Sporten 

Djurgårdens sportchef Jean Balawo håller med Sjögran: 

- Enkelserie är aldrig bra. Självklart vill man ju spela hela serien, men om det blir enkelserie, så får vi försöka göra det bästa vi kan av det, säger han. 

Kif Örebros ordförande Fredrik Stengarn menar i sin tur att det, vid enkelserie, är viktigt att inga lag ramlar ur damallsvenskan. 

- Om vi ska spela en enkelserie kommer vi trycka ganska hårt på att den ska vara stängd i sådana fall, så inget lag riskerar att åka ur. Det är ju helt enkelt lite av ett lotteri när det är en enkelserie, säger Stengarn. 

VIOLA LINDBERG
HANNA BERNHARDSSON

Publicerad 2020-05-11 kl 23:17
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto