TV: Rosengård mästare - krossade Linköping

Damallsvenskan

Inte ens en kaosartad säsong kunde stoppa Rosengård.
Malmöklubben tog sitt tredje raka SM-guld efter att ha krossat Linköping med 5—0 på hemmaplan i allsvenskan sista omgång.
Anfallaren Natasa Andonova blev stor guldhjälte med tre mål.

De två senaste åren har Rosengård vunnit SM-guld i fotboll i överlägsen stil.

Den kaosartade säsongen 2015 kokade allt i stället ner till ett guldavgörande i den sista allsvenska omgången hemma mot Linköping. Samma Linköping som vann vårens cupfinal med 2—0 och vände ett 0—1-underläge till 2—1-seger i det allsvenska vårmötet i Östergötland.

Tidigt ledningsmål
Men med en poäng upp på guldutmanaren Eskilstuna hade Rosengård allt i egna händer inför de 4 255 åskådarna på Malmö IP — och det dröjde inte länge innan Rosengård hade åtminstone ena handen på kronprinsessan Victorias pokal.

I den nionde minuten stal anfallaren Natasa Andonova bollen från Linköpings lagkapten Charlotte Rohlin precis utanför straffområdet. Succévärvningen från Makedonien tittade upp och lyfte in ledningsmålet bakom Katie Fraine i Linköpingsmålet — Andonovas tionde mål på 13 allsvenska matcher. Det skulle bli fler.

Efter 23 minuter var greppet kopplat om guldet på allvar. Lagkaptenen Lina Nilsson har — liksom försvarskollegan Amanda Ilestedt — varit med och tagit Rosengårds fyra tidigare SM-guld under 2010-talet. Nu slog högerbacken en vänsterhörna som seglade in i mål fram till 2—0. I halvlekens sista minut höll Nilsson även all eventuell spänning borta när 28-åringen räddade Claudia Netos avslut på mållinjen.

Andonovas show
I andra halvlek fortsatte Andonova — och Rosengård — sin show. I den 72:a minuten tryckte 22-åringen in 3—0. Sara Björk Gunnarsdottir stack två minuter senare igenom med 4—0 innan Andonova med tolv minuter kvar att spela skickade in femman i krysset.

Kaos blev till slut granne med guld för Rosengård. Säsongen har innehållit tappade storstjärnor och en sjukskriven tränare. Det stoppade aldrig Malmöklubben. Även säsongen 2015 heter mästarlaget FC Rosengård — för tredje året i följd.

Rosengårds startelva: Längert - Nilsson, Ilestedt, Berglund, Riley - Belanger, Pedersen, Asante, Marta - Andonova, Gunnarsdottir.

Linköping: Fraine - Samuelsson, Rohlin, Ericsson, Andersson - Slegers, Neto, Arnth, Minde - Harder - Blackstenius.

Publicerad 2015-10-18 kl 16:17