TV: Rosengård med tung seger i premiären - sent självmål sänkte Vittsjö

Damallsvenskan

Skånederby direkt i första omgången av damallsvenskan.
Vittsjö var länge på väg mot en poäng men ett sent självmål från Vittsjös Kajsa Lind sänkte gästerna.
Just nu känns det otroligt tungt, säger Vittsjös Ebba Wieder till Fotbollskanalen.

Rosengård studsade tillbaka spelmässigt efter den svaga insatsen i genrepet mot Göteborg förra veckan. Kaptenen Caroline Seger satt fast på bänken, nyss tillbaka efter skada, men i hennes frånvaro tog supertalangen Hanna Bennison och Jelena Cankovic makten över mitten - och Rosengård kunde börja rulla boll tidigt mot ett mer passivt Vittsjö.

Chanserna uteblev dock till en början. Visst hade Rosengård några lägen på fasta situationer, men inte farligare än Sanne Troelsgaards avslut i målramen.

Första avslutet på mål stod gästerna för men sedan satte Rosengård fart, som om Clara Markstedts skott blev en varningsklocka för de vitklädda mästarlaget.

Inom loppet av åtta minuter avlossade man fyra avslut på mål men Vittsjömålvakten Sabrina D’Angelo stod i vägen för allt, varav ett par riktiga klassräddningar i den första halvleken. Tack vare henne och en missad, till synes, hands i Vittsjös straffområde precis innan halvtid stod sig resultatet 0-0 till pausvilan.

Ut till den andra halvleken kom mästarna Rosengård med en ny plan - sluta dutta i mitten och använd kanterna. Sofie Svava, som sprang många osedda meter under den första halvleken, kom loss ett par gånger på sin vänsterkant - men tio minuter senare var olyckan framme. Svava föll ner i gräset efter en närkamp och vred sig i smärtor. Bytet kom snabbt, men kunde själv linka upp på läktaren utan större grimaser. Med vänsterfoten hårt lindad och i högläge fick hon se sitt lag kämpa vidare för att inte tappa poäng direkt i premiären.

Rosengårdspressen fortsatte även efter Svavas uttåg där hemmalaget såg mycket mer aggressiva ut än under första halvlek. Men när man väl tog sig fram sökte spelare som Cankovic och Anna Anvegård snarare en pass för mycket än avslut.

Då gjorde Rosengård ett dubbelbyte i hopp om att växla upp än mer och få med sig alla poängen. Lagkaptenen Seger steg in på planen i sällskap med nigerianska supertalangen Anam Imo - med planen om att Imo skulle spräcka gästernas nolla och Seger tänkt att dirigera mitten.

Andra halvleken tillhörde helt hemmalaget. Vittsjö hade några farliga fasta, men verkade så pass nöjda med 0-0 att de väntade med minuter kvar att göra första bytet.

Och bytet kom direkt efter Rosengårds förlösande 1-0-mål.

När Seger och Cankovic väl började fördela bollarna ut mot de båda kantspringarna, Jessica Samuelsson och inbytta Jennifer Rytting Karneryd lossnade det.

Just Karneryd var den som slog inlägget som skulle avgöra Skånederbyt i 84:e matchminuten - efter ett självmål.

Karneryds inlägg tog olyckligt på Vittsjö-spelaren Kajsa Lind och in i eget mål. Ett sent självmål gjorde att gästerna fick lämna Malmö IP utan poäng denna lördagskväll.

- Just nu känns det otroligt tungt, säger Ebba Wieder, märkbart nedslagen, till Fotbollskanalen efter matchen och fortsätter:

- Men, vi gör en bra insats och forsätter vi så här över säsongen kommer det bli bra.

Wieder bytte moderklubben Rosengård mot Vittsjö inför säsongen. Detta var hennes första match på seniornivå utan att vara iklädd den vita tröjan.

- Det är speciellt såklart. Jag har fortfarande respekt för laget och spelarna men man vill vinna alla matcher och nu spelar jag i Vittsjö, säger Wieder.

Rosengårds Caroline Seger var gladare efter matchen.

- Det känns skitbra. Tre poäng! Det satt långt inne och det var ett otroligt skönt och förlösande mål - som kom i precis rätt tid, säger Rosengårdkaptenen med ett skratt.

Mästarna å andra sidan kan glädja sig åt tre pinnar i premiären, men man har en hel del frågetecken att reda ut ifall man vill fortsätta stå som favorit till guldet.

FC Rosengård: Musovic, Samuelsson, Björn, Levenstad, Viggosdottir, Svava, Cankovic, Troelsgaard, Bennison, Larsson, Anvegård

Vittsjö: D'angelo, Pennsäter, Adolfsson, Lind, Klinga, Hed, Persson, Andersson, Wieder, de Jongh, Markstedt

Publicerad 2020-06-27 kl 21:05