Damallsvenskan

UPPSALA. Andra raka för Hammarby.
Då stod Matilda Vinberg för ett mål och en assist.

Den andra omgången av damallsvenskan är i full gång. Hammarby hade med sig tre poäng från hemmapremiären till Uppsala under lördagen. Samtidigt hade man roterat en del i startelvan, Sara Kanutte Fornes och Maika Hamano startade på bänken samtidigt som Matilda Vinberg och Vilde Hasund fick chansen från start.

Hemmalaget hade med sig en poäng efter krysset mot BP och inledde starkt mot Bajen. Redan i den sjätte minuten fick man matchens första farliga chans, Klara Folkesson och Wilma Öhman kombinerade fint innan man hittade till Johanna Renmark, men passningen kom lite för sent och Anna Tamminen i borta buren hann uppfatta situationen när hon täckte ut bollen till hörna.

I stället var det gästande Hammarby som tog ledningen. Madelen Janogy hittade vackert fram till Matilda Vinberg på högerkanten och den talangfulla yttern kunde placera in bollen vid den bortre stolpen till 1-0.

Sedan kom nästa chans. Kyra Cooney-Cross hittade fram till Hasund Milla-Maj Majasaari gjorde sig stor och kunde täcka ut målet.

I den 15:e minuten var Uppsala nära en kvittering. Renmark befann sig i straffområdet när en boll lyftes in, men den blev alldeles för brant för anfallaren som inte riktigt nådde upp.

Sedan bjöds det på halvchanser åt båda hållen. Men inget som riktigt hotade målvakterna. Och strax innan halvtidsvilan gick Renmark till marken efter en duell med Cooney-Cross och tvingades tejpa sina fingrar. Men alltjämt stod det 1-0 till Bajen efter första halvlek.

- Det är tajt, de försvarar kompakt och det är svårt för oss att ta oss igenom. Men det gäller att ha tålamod och fortsätta hålla takten. Vi vill skapa fler målchanser men måste fortsätta ha tålamod och tro på vårt. spel, säger Jonna Andersson i halvtid till Viaplay.

Uppsala stod upp fint mot Hammarby som på förhand var stora favoriter, samtidigt som Bajen forcerade för ytterligare ett mål. Madelen Janogy löpte fint och hittade till Adelina Engman på högerkanten som i sin tur lyfte in bollen mot bortre stolpen. Där fanns Jonna Andersson som skottade rätt på Majasaari som enkelt kunde ta undan bollen.

Med drygt 20 minuter kvar av matchen var olyckan framme. Den tidigare Bajenspelaren, Helen Eke hamnade bakom Maika Hamano och utan någon som helst kontakt vred hon sig i smärtor samtidigt som hon tog sig för knäet. Eke fick sedan bäras av på bår. En smäll för Uppsala.

Samtidigt som Uppsala inte riktigt fick till sin forcering fortsatte Bajen att pressa på för ytterligare ett mål. Då ökade Hammarby till 2-0 efter att Vinberg spelat fram till Sara Kanutte Fornes som kunde sätta slutresultatet.

IK Uppsala: Majasaari; Rombing, Eke, Hjertberg, Ragnarsson; Kristell, Nyberg, Gärds; Renmark, Öhman, Folkesson.

Hammarby: Tamminen; Sörbo, Nyström, Sörensen, Ökvist, Andersson; Hasund, Cooney-Cross, Roddar; Vinberg, Janogy.