Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Antonsson om tränarrollen i FCK: ”Det gör mig stolt"

DUBAI. På en dag gick Mikael Antonsson från spelare till tränare i FCK.
Och han trivs med sin nya roll.
- När möjligheten kom var det bara att hoppa på det, säger han till Fotbollskanalen.

FC Köpenhamn besegrade Sjachtar Donetsk med 2-1 I Dubai och i det danska laget fanns det tre svenskar. Två på planen och en vid sidan. Mikael Antonsson stod vid avbytarbåset och ledde laget tillsammans med Ståle Solbakken. I september stod det klart att Antonsson skulle bli Solbakkens assisterande tränare men samtidigt spela eftersom kontraktet går ut i sommar.

Men under träningslägret i Dubai är svensken endast tränare.

- Ja, jag är väl assisterande nu kan man säga. Jag är tränare på träningarna. Men jag har ju kvar spelarlicensen till i sommar och är fortfarande under spelarkontrakt, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Det är inte så vanligt att man går direkt från spelare till tränare i en så stor klubb som FC Köpenhamn - hur ser du på det?
- Absolut och det var lite så jag kände när möjligheten kom. Jag fick en fråga en fredag och bestämde mig på lördagen efter lite diskussioner med familjen. Det började ju närma sig slutet av kontraktet och då skulle man ju antingen hitta en ny klubb eller att man skulle hitta något annat att göra, så när frågan kom från Ståle så kände jag som så att få chansen i FCK är det inte många svenskar som har fått, och att då få det gör mig stolt.

Är det något du har tänkt på, att du har varit sugen på att bli tränare?
- Jag visste att jag ville vara i klubben men vad jag skulle göra var inte riktigt klart. Sedan när frågan kom så var det väl inte den rollen jag hade tänkt på själv. Men jag visste inte heller att den möjligheten skulle komma så när den kom var det bara att hoppa på det.

Varför ville Ståle att du skulle bli assisterande tränare?
- Vi har ju jobbat ihop länge som spelare/tränare och han vet var han har mig, hur jag tänker och vill spela fotboll. Jag har ju fått FCK-dna genom alla år jag har varit här och han vet att jag kan förklara för försvararna hur man ska göra för att spela som vi vill. Självklart är det ett större steg för mig personligen att ställa mig och börja berätta för andra hur man ska göra. Han har från första början sagt att han vill att jag ska stanna i FCK men sedan kom det bara lite tidigare än vad vi hade trott.

ANNONS

Med tanke på att du är mittback, är det framför allt defensiven du jobbar med som tränare?
- Jo men det blir det, men det är allt offensiven också för jag vet ju hur våra wingar ska löpa också eftersom jag har spelat de där bollarna ut där tusen gånger. Så absolut, och när det kommer nya spelare så försöker man få in alla i FCK-sättet så fort som möjligt och vi har haft ganska många spelarbyten med spelare från olika länder som kommer och då ska alla in i det så fort som möjligt. Självklart är det en stor grej när det kommer många olika på många olika lagdelar.

Är det kul?
- Absolut. Det är skitkul.

Har det funnits svårigheter att gå direkt från spelare till tränare?
- Jag trodde att jag skulle springa på fler svårigheter men jag är väl sådan som person att jag tacklar problemen när de kommer och att gå att tänka på massa saker som man inte kan göra något åt håller jag inte på med. Jag tycker att det har fungerat jättebra. Jag har även fått feedback av Ståle att han tycker att det fungerar jättebra, och jag blir som en liten länk mellan honom och spelarna i och med att jag bytte omklädningsrum på en dag och kom in till träningen med en röd tröja (som tränarna har) i stället för en svart (som spelarna har). Det var lite lustigt i mitt huvud också att bara ställa om. Som spelare är det bara att gå ut och spela och träna och det är ganska enkelt, men som tränare ska du förbereda dig och göra det för att alla ska bli bättre och det är en utmaning men en väldigt rolig utmaning.

ANNONS

När Fotbollskanalen frågar Ståle Solbakken om varför han vill ha Mikael Antonsson som sin assisterande tränare kommer svaret blixtsnabbt.

- Han har ett bra fotbollshuvud och så är han en väldigt bra person. Han känner FCK-kulturen. Jag har haft honom under två perioder i FCK så jag vet hur han agerar i både medgång och motgång, säger han.

Det är ganska sällsynt att gå direkt från spelare till tränare - hur ser du på det?
- Ja men det tror jag går bra. Han har alla förutsättningar som ska till för att bli en bra tränare. Han är en snäll person men samtidigt är han inte rädd för att säga ifrån när han ska säga ifrån så jag har tror väldigt mycket på honom och litar mycket på hans fotbollshuvud.

Publicerad 2018-01-30 kl 18:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto