Kazakstan svarade nämligen upp och vände 0-2 till 3-2 på 16 minuter.
- Det är pinsamt, säger danske Simon Kjær till TV 2.
"Ett gigantiskt fiasko", skriver Ekstra Bladet.

Danmark var på väg att få en drömstart på kvalet till EM 2024 i Tyskland.

Efter 3-1-segern mot Finland i premiären gick man under söndagen snabbt upp i en 2-0-ledning borta mot Kazakstan. Och återigen var det succéspelaren Rasmus Højlund som hamnade i fokus.

Drygt 20 minuter in i matchen löpte sig 20-åringen, som till vardags tillhör Atalanta, fri i djupled och chippade läckert in danskarnas ledningsmål. En kvart senare slog han till igen.

Efter en tilltrasslad situation i offensivt straffområdet hamnade bollen då framför fötterna på Højlund som i öppet mål tryckte in 0-2. Det var forwardens femte mål i EM-kvalet.

"Rasmus Højlund kan inte få nog av det! Han simmar i landslagsframgången nu, och det betalar sig för resten av landslaget också. Det tillresta danska fansen gillar vad de ser", skrev danska Ekstra Bladets Rasmus Glud.

Enligt Ekstra Bladet är Manchester United intresserat av att värva Højlund. Milan, Juventus, Napoli, Real Madrid och Arsenal är övriga klubbar som har kopplats ihop med det danska stjärnskottet senaste året.

2-0-ledning i paus för Danmark, alltså. Allt klappat och klart? Långt ifrån. I stället kom ett plötsligt ras sent i andra halvlek - och på 16 minuter tappade man ledningen till förlust.

I 73:e minuten reducerade Kazakstan nämligen på straff. Kvitteringen kom i 86:e, innan Abat Aimbetov blev stor hjälte när han satte 3-2-målet tre minuter senare vilket fullbordade en osannolik vändning i EM-kvalet.

- Det är pinsamt. Jag ska passa mig för vad jag säger nu. Det var många saker vi inte gjorde bra nog. Man får inte leda med 2-0 och tappa till 3-2, säger Danmark-kaptenen Simon Kjær till TV 2 efter slutsignal.

- Jag vet inte vad som hände. Vi reagerade i stället för agerade. Det var inte tillräckligt bra. Vi måste ta ansvar, fortsatte han.

Danska tidningen Ekstra Bladet beskriver tappet som ett "gigantiskt fiasko" och en "skandal"

Kazakstan är rankat som den 115:e bästa nationen i världen.

Startelvor

Kazakstan: Shatskiy - Gabyshev, Malyy, Marochkin, Alip, Vorogovskiy - Orazov, Tagybergen, Beysebekov, Zainutdinov - Samorodov.

Danmark: Schmeichel - Bah, Kjær, Nelsson, Mæhle - Højbjerg, Nørgaard, Jensen - Damsgaard, Højlund, Wind.