Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DANMARK

Dansk cupmatch spelas om - efter felaktig straffläggning

Foto: Bildbyrån

Silkeborg slog ut Hellerup i den danska cupen efter ett straffdrama.
Men nu ska matchen spelas om - straffläggningen genomfördes nämligen enligt fel modell.

Den 11 oktober möttes Hellerup IK och Silkeborg IF i den tredje rundan av den danska cupen. Matchen blev mycket jämn och fick avgöras på straffar efter 2-2 efter ordinarie tid och 3-3 efter förlängningen. Där vann gästande Silkeborg med resultatet 4-3.

Men nu ska hela matchen spelas om, det meddelar det danska fotbollsförbundet DBU. Anledningen är att straffläggningen genomfördes enligt fel modell. Domaren genomförde straffsparkarna efter ABBA-modellen, där lag A börjar med att skjuta en straff och lag B sedan skjuter två straffar, lag A två straffar och så vidare.

Den danska cupens tävlingsregler säger dock att det är den vanliga ABAB-modellen som ska användas. Där lag A slår den första straffen, följt av lag B, lag A, lag B och så vidare.

DBU skriver att Hellerup efter matchen lämnade in en protest mot straffläggningens genomförande. Förbundets disciplinnämnd anser att straffläggningens genomförande har haft en direkt avgörande inverkan på matchens utgång och eftersom att det strider mot tävlingsreglerna bestämt att matchen ska spelas om.

Vinnaren i mötet mellan Hellerup och Silkeborg ställs mot Lyngby i den fjärde rundan av cupen. Silkeborgs svenske anfallare Gustaf Nilsson gjorde ett av lagets mål i straffläggningen.

Uefa har tidigare lyft ABBA-modellen för straffläggningar och öppnat för att det ska ersätta det nuvarande systemet, som enligt forskning visat sig vara orättvis.

Systemet har bland annat testats i U17-EM för damer.

Publicerad 2017-10-17 kl 17:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons